Над 20 души задържани при сблъсъците в гръцката столица

Над 20 души задържани при сблъсъците в гръцката столица

Гръцката полиция задържа 22-ма души при вчерашните стълкновения близо до Политехническия институт в централната част на Атина, съобщи гръцкият в. "Катимерини". По данни на вестника 13 от тях са в ареста с предявени обвинения в различни престъпления.

По-рано бе съобщено, че силите на реда са задържали осем души, след като анархисти мятаха по атински полицаи камъни и бутилки със запалителна течност. При сблъсъците са били ранени двама полицаи, посочва вестникът

Вчера хиляди хора се събраха на протестно шествие пред американското посолство в Гърция по повод 45-ата годишнина от бунтовете на студенти от атинската Политехника, жестоко смазани от военната хунта на 17 ноември 1973 г..

Анархисти се нахвърлиха снощи в Атина на министри и депутати от управляващата партия на радикалната левица СИРИЗА.

При сблъсъците между анархисти и полиция в центъра на Атина срещу полицаите летяха десетки бутилки със запалителна смес и камъни, а служителите на реда отвръщаха със сълзотворен газ и светлинно-звукови гранати.

След като замеряха полицаите, анархистите си криеха на територията на Политехническия институт, където, както и в други гръцки висши учебни заведения, полицията няма право да влиза. Правилото за "университетско убежище" бе въведено след антифашисткото студентско въстание през 1973 година, в памет на което беше и шествието в Атина.

Подобни безредици избухнаха и в Солун и други големи градове в Гърция. В Солун анархистите замерваха полицаите със запалителни бутилки и след това се криеха на територията на Солунския университет.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?