Над 20 кораба са заседнали край Свищов заради ниското ниво на Дунав

Над 20 кораба са заседнали край Свищов заради ниското ниво на Дунав

Заради ниското ниво на река Дунав в района на остров Белене край Свищов са заседнали над 20 кораба, предаде БНТ във вторник. От Агенцията за поддържане на плавателния път по Дунав обаче заявиха, че вина за засядането имат и плавателните съдове, които не спазват ограниченията за газене на реката. Така се блокира и фарватера на реката.

Нивото на река Дунав е критично ниско и вече е с 8 см под условната кота нула, а се очаква да продължава да пада.

Заради усложнената ситуация кранове са пренатоварили стоката от корабите - предимно въглища, дърва и машини на празни шлепове. От Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД) са изпратили на място специализирана техника, която да подпомогне преминаването на корабите.

От звеното съобщиха за медиите, че навигационната обстановка по река Дунав е усложнена, но това е нормално за този сезон на годината, която при това е сушава.

Подобна е ситуацията в целия участък на реката включително в Унгария, където вече има въведени ограничения. От АППД допълват, че за първи път от 2003 г. се наблюдават водни количества от порядъка на 1700 куб. м./сек., което оказва влияние върху дълбочините и най-вече в критичните участъци.

В момента данните показват, че нивото при Русе е минус 30, а прогнозите са до края на седмицата то да спадне до минус 40. Водните стоежи в момента са с 1 метър под нивата за ниско корабоплавателно регулационно ниво. В момента двата кораба на АППД "Осъм“ и "Вит" работят по навигационната обстановка, за да се ограничи фарватера, който е с малка ширина.

За справяне с критичните участъци се изпълнява проект за драгажни дейности по удълбочаването на река Дунав. В края на септември приключиха планираните дейностите за 2019 г. като те ще продължат през следващата година, когато метеорологичните условия позволяват тяхното изпълнение, допълват от агенцията.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?