Над 20 млн лева ще струва възстановяването на щетите в Перник

Правителството отпуска 5 млн. лева за пострадалите училища и детски градини

Снимка: БГНЕС

Възстановяването на щетите от земетресението в Перник ще струва над 20 милиона лева, но експертите тепърва ще уточняват сумата, съобщи в неделя кметът на града Росица Янакиева.  ”От вчера общината подготвя документите, необходими на междуведомствената комисия за по-бързо задоволяване на нуждите на най-тежко пострадалите 50-60 домакинства”, заяви тя пред БНР.

Янакиева посочи,  че по нейни наблюдения около 10 млн. лева ще са необходими за възстановяването на 77 сгради общинска собственост. Също над 10 млн. лева ще са нужни за възстановяване на щетите, нанесени от труса, върху  частния жилищен фонд.

”Все още нямам информация за щетите, които са нанесени на фирмите защото те в тези дни сами се справяха със ситуацията”, обясни Янакиева.

Кабинетът отпуска 5 млн. лева за училища и детски градини

Министърът на финансите Симеон Дянков съобщи, че държавата ще осигури 5 милиона лева допълнително за училищата и детските градини в Перник и Радомир, които са пострадали при земетресението.  

Още днес на подпис ще бъде прието постановление на правителството за допълнително финансиране от бюджета, така че от утре кметовете на Перник и Радомир да подготвят процедурите за обществени поръчки за ремонтите на пострадалите сгради. Това е било решено по-рано в неделя на извънредно правителствено заседание на министрите при премиера Бойко Борисов, на което  е присъствал и еврокомисар Кристалина Георгиева.

Според Дянков сумата от 5 милиона лева ще е достатъчна с оглед на досега проверените обекти - общински и държавни, детски градини, училища, но също и болници, но ако е необходимо ще бъдат осигурени още средства.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е установила, че има две детски градини в Перник, чиито сгради трябва изцяло да бъдат премахнати. Едната е в квартал Батановци, а другата е в парка, останалите само ще бъдат конструктивно укрепени. Част от парите отиват и за пострадалото училище в град Радомир, стана ясно още от министър Павлова.

Перничани са подали 2000 молби за обезщетения

До момента перничани са подали над 2000 молби за възстановяване на щетите от силното земетресение.

На бедстващите са раздадени 50 палатки и 21 фургона. В понеделник се очакват още 10 фургона, които ще бъдат предоставени на потърпевшите, чиито къщи са негодни за обитаване след трусовете.

Жители на пернишкото село Дивотино излязоха в неделя на протест, за да привлекат вниманието на институциите към разрушенията и повредите по къщите си. Те недоволстват, че са били забравени от властите. Досега комисия за описване на щетите в Дивотино не е минавала. Това е направил кметът на селото Румен Сергиев, който е констатирал, че имало около 30-40 необитаеми къщи след земния трус.

"Никой не е изоставен, всеки ден сме в селата", заяви от своя страна Янакиева. По думите ѝ в центъра на Дивотино има три фургона, в които няма настанени бедстващи хора.

От министерството на регионалното развитие обявиха в неделя, че изпращат 21 конструктори – инженери, които да подпомогнат дейността на 28-те комисии за оценка на щетите от земетресенията в Пернишка област.  Експертите трябва да помогнат за по-бързото приключване на огледите на сградите и оценка на годността им за живеене.

Нови два по-леки труса

В неделя бяха регистрирани нови два слаби труса в района на Перник. Сутринта в 7.19 часа е станало земетресение с магнитуд около 2 по скалата на Рихтер и епицентър на приблизително 25 км югозападно от София. В 14.49 часа е регистриран нов трус от 2.2 по Рихтер със същия епицентър.

Същевременно в неделя  в пернишкия храм "Свети Иван Рилски" беше отслужен молебен за здраве. Инициаторите на службата от община Перник и църковното настоятелство поканиха миряните да се помолят за милост от бедствия.

Споделяне

Още по темата

Още от България