Над 20 млн. лв. са щетите от пороите в Пловдивско

Щетите от последните наводнения в Пловдивско са в размер на 20 021 600  лв. Това съобщи във вторник заместник-областният управител на Пловдив Николай Хаджиев, цитиран от БТА. Той се позова на справка, изготвена от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Информацията е съставена от подадените данни от пострадалите общини.

Най-много щети са понесли от “Пътно управление” – 2 221 000 лв. Най-сериозно е пострадала община "Родопи", като щетите там са за 10 млн. лв.

В община Пловдив са наводнени 36 обществени сгради - основно детски градини и болници. В Пловдив са наводнени 75 жилища, а 15 подпорни стени, главно по тепетата, са съборени. Щетите в общината са за  около милион и половина лв.

Най-големи поражения пороите са нанесли на пътната инфраструктура в общините Куклен и Асеновград, като в последната община има 5 разрушени моста.

В Асеновградската община разрушенията са за над милион и половина лв., а в община "Марица" - 1 548  000  лв., като там са залети 189 жилища, а четири къщи са напълно разрушени.

В района на град Съединение са наводнени най-много сгради - 563.

Сред пострадалите общини в областта са още Първомай, Садово, Стамболийски, Съединение и Хисар. Хората, чиито жилища са били наводнени, могат да кандидатстват за обезщетения чрез общинските комисии за бедствия и аварии. Те от своя страна изпращат данните  в междуведомствената комисия към Министерския съвет, без справките да минават през областните администрации.

Споделяне

Още от България