Над 20% от българите не употребяват правилно антибиотици

Над 20% от българите не употребяват правилно антибиотици

Над 20% от българите не употребяват антибиотици правилно и прекъсват курса на лечение по-рано. Това показва проучване на Европейската комисия, оповестено в рамките на Световната седмица за отговорно прилагане на антибиотици.

Според проучването 21% от българите спират да пият антибиотици щом се почувстват по-добре макар това да е противопоказно. Три четвърти от хората не знаят какви са вредите от неправилния или ненужен прием на тези лекарства. В същото време 87% от българите вземат предписани от лекар антибиотици, а останалите си ги самопредписват.

Около 30 на сто от пациентите у нас казват, че използват антибиотици против грип, настинка или кашлица. В същото време тези заболявания се причиняват от вируси, които не се повлияват от антибиотици. В същото време около една четвърт от българите са наясно, че вирусите не се повлияват от тези медикаменти.

Според Световната здравна организация (СЗО) неправилната употреба на антибиотици - ненужна или по-кратка от предписаното, увеличава риска бактериите, които причиняват съответната болест, да станат резистентни към тези медикаменти. От организацията нареждат антибиотичната резистентност сред най-големите заплахи за човечеството и безопасността на храните в световен мащаб.

Устойчивостта на бактериите към тези препарати прави по-трудно и дълго лечението на редица болести, което пък увеличава разходите за здраве и създава рискове за живота. Все повече инфекции като пневмония, туберколоза и гонорея са трудно податливи на антибиотично лечение, обясниха директорите на Националния център по заразни и паразитни болести в България, българския офис на Световната здравна организация и Националната референтна лаборатория по антибиотична резистентност.

Всяка година жертвите на инфекции, причинени от резистентни микроорганизми, надхвърлят 25 000 в Европа и 700 000 в световен мащаб. Има опасност до 2050 г. смъртността поради неефективното антибиотично лечение да е по-висока от тази от рак.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, България е на средно ниво по употреба на антибиотици в доболничната помощ. Проблем обаче представлява неспазването на предписаното лечение, използването на антибиотици при болести, които не се повлияват от тях, изписването на широкоспектърни препарати. Точното определяне на нужния медикамент изисква преди назначаването му да се направи антибиограма, която да покаже какви бактерии са предизвикали заболяването. Това обаче се случва рядко у нас.

Според СЗО за намаляване на употребата на антибиотици трябва да се полагат усилия за предотвратяване на инфекциите. За целта се препоръчва поддържане на добра лична хигиена и редовни ваксинации.

Споделяне

Още по темата

Още от България