Над 20 партии се обединяват срещу ДПС в Кърджали

Над 20 партии се обединяват срещу ДПС в Кърджали

Представители на над 20 политически сили и граждански движения в Кърджали, сред които НДСВ, ССД, БСП и “Атака”, решиха да издигнат единна кметска кандидатура, за да се противопоставят на ДПС, което има доминиращи позиции в региона. На срещата в неделя не присъстваха представители на СДС и ГЕРБ.

Водят се преговори и за обща листа за общински съветници, а на предварителни избори през септември местните жители сами ще посочат своите кандидати за местната власт.

По-рано тази седмица шефът на Националния предизборен щаб на БСП заяви, че все още не е решено как партията ще участва на местните избори в Кърджали, а на заседанието на Изпълнителното бюро е казано, че не смятат да превръщат “битката за Кърджали в битка за Сталинград”.

Преди това председателят на БСП в Кърджали Милко Багдасаров обяви, че там се заформя мощна коалиция на патриотична основа, чиято цел е да оспорва лидерското място на ДПС в града. През 2003 г. кандидатът на ДПС спечели със съкрушително мнозинство, осигурено и със значителни подкрепления от български изселници в Турция, докарани с автобуси. На предстоящите местни избори обаче парламентът възнамерява да пресече изселническия вот чрез въвеждането на принципа за уседналост, изпробван на евровота през май. 

Според членове на инициативната група, събрала се в неделя, основната цел за издигане на единна кандидатура е разбиването на наложения от години в Кърджали еднопартиен модел на управление.

"Този модел е нефункционален. Той до голяма степен прилича на един тоталитарен модел от близкото минало и не се вписва в системата на демокрацията", коментира Димитър Арнаудов, член на инициативната група.

Анализът на групата е показал, че нито една партия в Кърджали, освен ДПС, не може самостоятелно да се наложи на изборите тази есен, поради което се търси обща “гражданска кандидатура”.

Според Арнаудов в предварителните избори ще участват всички жители на общината и това било гаранция, че няма да има етническо противопоставяне. Сред номинираните кандидат-кметове и общински съветници можело да има и такива, определящи се като етнически турци.

Организацията и методите на провеждане на допитването се поемат от работната група, инициирала разговорите с политическите сили.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?