Над 20 сътрудници на ДС са работили в президентството

Над 20 сътрудници на ДС са работили в президентството

Над 20 души, свързани с бившата Държавна сигурност, са работили на различни постове в президентската институция от времето на нейното основаване на 1 август 1990 година, научи Mediapool в петък от източници в комисията за разсекретяване на архивите на тайните служби на комунистическия режим.

Около 1/4 от тях работят в сегашния екип на президента Георги Първанов, за който през миналата година стана ясно, че е оказвал сътрудничество под псевдонима “Гоце”. Очакваше се в петък комисията, ръководена от Евтим Костадинов, да оповести официално имена и подробности около осъществяваното сътрудничество от служителите на президента, както и да се осветлят подробностите около самия Първанов.

Заради забавяне на предоставянето на документи от ведомствата, които държат архивите на Държавна сигурност, това трябва да се случи в сряда. Задължени по закон да предоставят тази информация са МВР, Министерството на отбраната и Националната разузнавателна служба. С последното си решение комисията на Костадинов съобщи, че 15 бивши и настоящи членове на Висшия съдебен съвет са сътрудничили на ДС.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?