Над 20 жертви на зимата в САЩ, 1,2 милиона абонати без ток

Над 20 жертви на зимата в САЩ, 1,2 милиона абонати без ток

Поредната за тази зима снежна буря парализира североизточната част на Съединените щати. Югът бе покрит с лед - нещо необичайно за този по принцип топъл регион, предаде Асошиейтед прес.

Лошото време в САЩ причини смъртта на най-малко 21 души. Сред жертвите е бременна жена, която била блъснат от малък снегорин на паркинг в Ню Йорк, докато оставяла покупки в колата си.

Снегът и суграшицата доведоха до анулирането на над 6500 полета и до затварянето на много училища и магазини.

Автомобилният трафик също бе сериозно нарушен. Риенето на сняг от шофьори и изоставените коли се превърнаха в обичайна гледка по пътищата.

Около 1,2 милиона битови и промишлени абонати останаха без електроснабдяване, с преминаването на бурята от юг на североизток. Към снощи около 550 000 от тях все още бяха без ток, най-вече в Джорджия и Каролина. В резултат стотици хиляди жители в южните щати чакаха на студено електроснабдяването да бъде възстановено.

В столицата Вашингтон паднаха 23 сантиметра сняг, в Ню Йорк - близо 25 см, а в някои части на Ню Джърси - над 28 см. На места валежите намаляха постепенно през вчерашния ден, но прогнозите са за нова снежна вълна тази нощ.

Това е една от най-снежните зими в историята на Съединените щати, откакто се води статистика.

Големите езера на границата между Съединените щати и Канада замръзнаха почти изцяло за първи път от 20 години вследствие на новия студен фронт. 87 процента от повърхността на езерата е покрита с лед. За последен път подобен феномен е бил наблюдаван през 1994 г. Тогава е била замръзнала 94 процента от повърхността на езерата.

Части от езерата биват покривани с лед всяка зима. Делът на замръзналата повърхност обаче не спира да намалява, общо средно със 70 процента за последните четири десетилетия. По всяка вероятност това се дължи поне частично на промените в климата.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?