Над 200 деца от домове са починали от глад, студ и немарливост

Над 200 деца от домове са починали от глад, студ и немарливост

Деца с увреждания от специализираните домове умират от глад, студ, лоши хигиенни условия и занемаряване, а не от болестите си. Това констатира доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК), чиито изводи бяха представени в понеделник. Проверките на БХК са направени съвместно с прокуратурата и вече са образувани 166 досъдебни производства за смъртни случаи и 27 дела за нанесени телесни повреди.

Зам.-председателят на БХК Маргарита Илиева съобщи, че за десет години са установени 238 смъртни случая в домовете за деца с увреждания, което прави по 25 смъртни случая годишно.

“Лъжа е, че тези деца умират от своите увреждания. Три четвърти от тези случаи са били предотвратими“, коментира Илиева и посочи, че зад всеки факт в доклада на БХК има свидетел или документи. “Показателно е, че деца със същите заболявания и симптоми като някои от починалите, но които са били изведени от тази среда, имат значително подобрение в развитието си“, посочи Илиева.

Тя съобщи, че 58 от смъртните случаи са от 2007 година насам, след като страната ни стана член на ЕС.

“Има и един смъртен случай от дома в Рудник, който е след приключването на проверките. При посещението си ние видяхме детето, то беше силно недохранено и малко след това почина“, каза Илиева. Тя допълни, че още 103 деца и в момента гладуват системно в тези домове.

Без болнично лечение и без аутопсии на починалите

Докладът на БХК констатира, че в 31 от всички смъртни случаи причината е глад, в 84 става въпрос за изнемощяване на организма, 13 са от зарази, шест - от злополуки като измръзване, удавяне, задушаване, 36 са от пневмония, т.е. от студ или залежаване, две от насилие, а 15 са без установена причина. Чести са случаите на епидемии и масови заразявания. 149 от смъртните случаи са настъпили в самите домове, макар че децата са били в толкова тежко състояние, че е трябвало да бъдат настанени в болница.

Най-лошо е състоянието на пет дома

В най-лошо състояние са пет дома – в Могилино, сливенското село Медвен, добричкото Крушари, благоевградското Петрово, и варненското село Рудник. В дома в Крушари има общо 56 смъртни случая. В Могилино за осем години смъртните случаи са 27, в Медвен – 20, а в Петрово – 31.

В тези домове липсва квалифициран персонал, който да се грижи за децата.

Като цяло в много от домовете липсват лекари, а медицинските сестри са малко на брой. Няма психолози, психиатри, рехабилитатори, педагози, логопеди.

Указания за по-добра грижа не се изпълняват.

Има седем констатирани случая на сексуално насилие над деца и осем случая на физическо насилие.

Фрапиращото е, че в много случаи изобщо не е правена аутопсия, за да се установи причината за смъртта. Главният прокурор Борис Велчев съобщи, че в 80% от случаите никой не се е обърнал към органите на реда да съобщи за смъртен случай или насилие. Илиева допълни, че като цяло документацията на домовете е изключително нередовна.

Проверките на БХК са установили, че в осем дома децата са връзвани. В много домове на децата се дават безконтролно силни медикаменти, които им нанасят още по-сериозни травми.

Борис Велчев: Можем да потърсим възмездие, но не и да осигурим грижа за децата

Главният прокурор Борисов Велчев коментира, че прокуратурата може да направи две неща – да доведе до възмездие и да упражни превенция. “Оттук нататък държавната политика в тези домове е извън нашия контрол. Ние не можем да осигурим грижата за децата“, коментира той.

Главният прокурор призна, че случващото се в домовете е “подценен аспект на престъпността“. Той съобщи, че се прави проверка за прекратени производства през минали години. Именно отказ на прокуратурата да разследва 75 смъртни случая на деца в домове стана причина БХК да предяви срещу нея съдебен иск по закона за защита от дискриминация.

Илиева посочи, че отговорност носят както хората от персонала на дома и директорите, така и социалното министерство, здравните инспекции и Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Според Велчев обаче директорите на домовете и хората от персонала са най-възможния кръг от обвиняеми.

Държавата отрича тотално бездействие и обещава закриването на всички домове

Председателят на ДАЗД Надя Шабани отрече да има пълно бездействие от страна на отговорните институции. “Не е вярно, че домовете са оставени без наблюдение. Уведомявали сме прокуратурата за случаи на насилие и смърт“, посочи тя. Шабани заяви, че е наказала няколко директора на такива домове, но това не решавало проблема. “Дори да ги накажем, кой ще отиде да работи там“, коментира тя.

“Всяка година държавата дава 12 млн. лева за 1350 деца в домовете за деца с увреждания, но виждате, че въпреки това има гладни и недохранени“, каза Шабани и допълни, че единственият изход е извеждането на децата от домовете.

Тя припомни, че според програмата за деинституционализация всички домове предстои да бъдат закрити и ще се търси реинтеграция на децата в приемни семейства или настаняването им в центрове от семеен тип. Срокът за закриване на всички 137 институции за деца обаче е 15 години. Приоритетно ще бъдат закривани институциите за деца с увреждания, тъй като престоят на деца в институции от този вид и на тази възраст е най-пагубен за тяхното развитие.

“Една от целите ни е реформирането на домовете за бебета, така че да се затвори максимално по-нататъшният достъп към специализирани институции“, заяви Шабани. Тя посочи, че сега повечето деца от домовете за бебета биват местени в други домове и отрасват в тях. Шабани съобщи за случай, в който 15-годишно дете е било

преместено от дом за бебета наскоро и през всичките тези години е хранено с биберон.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?