Над 200 души протестираха срещу шистовия газ в София

Над 200 души се събраха в събота пред паметника на Патриарх Евтимий в София на пореден протест срещу проучванията и добива на шистов газ. Протестът премина под мотото "Борбата продължава за окончателна забрана за шистовия газ".

Мораториумът, наложен от Народното събрание, не е достатъчен, искаме нова нормативна база за добивни дейности и нов закон за концесиите, заяви Ангел Славчев, който е един от организаторите на протеста.

"Имаме забрана, но тя не е вечна, не е закон. Това е просто една забрана на Народното събрание, която може да бъде премахната със следващо решение на парламента без никаква гласност. Свидетели сме в момента на силна медийна атака от страна на различни групи, които искат да премахнат тази превантивна забрана", посочи той, цитиран от БНР.

Протестиращите излязоха на улицата отново, провокирани от министър Трайчо Трайков, който сформира консултативна комисия за шистовия газ без участието на гражданските организации, което им е било обещано от председателя на парламента Цецка Цачева.

В петък новосъздаденото Движение за енергийна независимост отрече съществуването на риск за околната среда и обяви мораториума върху проучванията за шистов газ като удар върху пазарното и демократичното развитие на България.

Споделяне

Още по темата

Още от България