Над 200 милиона души по света са били заразени с Covid-19, починалите са над 4 млн.

Япония затяга мерките в още 8 префектури

Над 200 милиона души по света са били заразени с Covid-19, починалите са над 4 млн.

Над 200 милиона души по света са били заразени с коронавирус от началото на пандемята, съобщи американският университет "Джонс Хопкинс".

По данни на университета, разпространени в сряда, общият брой на заразените с Covid-19 e е 200 014 602.

Починалите от усложнения от вируса са 4 252 873 души.

Най-голям е броят на диагностицираните с коронавирус в САЩ - над 35 милиона души. На второ място е Индия с 31.7 милиона души, а на трето - Бразилия с 19.9 милиона, посочва ТАСС.

В редица страни, включително и в САЩ, през последните седмици се наблюдава увеличение на новозаразените заради разпространението на варианта "Делта" на коронавируса. Броят на хората, заразени с Covid-19 в САЩ, за последните две седмици се е увеличил със 139 процента спрямо предишните 14 дни.

Япония затяга мерките срещу коронавируса

Правителството на Япония ще засили мерките срещу разпространяването на коронавируса на територията на още осем префектури в различни региони на страната. Това съобщи днес министърът за икономическото съживяване на Япония Ясутоши Нишимура, предадоха световните агенции.

Ще засилим мерките против коронавируса в осем префектури от 8 до 31 август. Предлага се там да се ограничи продажбата на алкохол в заведенията, каза Нишимура. Той заяви още, че експерти призовават за въвеждане на извънредно положение в цялата страна.

Окончателното решение ще бъде утвърдено тази вечер на заседание на правителствения щаб.

Аналогични мерки бяха въведени през юли в още няколко префектури.

В шест други префектури, сред които Токио, действа по-строг режим. Поради тази причина на Олимпиадата в японската столица не се допускат зрители.

Всряда Япония отчете най-големият брой заразени с коронавирус от началото на пандемията - над 14200 случая. В Токио също бе регистриран антирекорд по този показател с 4166 новозаразени.

От тях 31 души, участващи на Олимпиадата в японската столица, са дали положителен тест за коронавирус, обявиха от организационния комитет на Токио 2020, предадоха световните агенции. Това е най-големият брой на новозаразени с коронавирус на Олимпиадата и от началото на подготовителния период на 1 юли.

Сред новозаразените има една спортистка от Гърция. Общият брой на заразените сред участниците в Игрите вече е 353.

Олимпийските игри в Токио ще завършат на 8 август. Те се провеждат без присъствието на зрители заради пандемията от коронавирус.

В Бразилия новите случаи са 40 716 заден

Бразилия регистрира 40 716 нови случая на коронавирус и 1175 починали за последните 24 часа, предаде Ройтерс, като се позова на здравното министерствона страната.

Общият брой на заразените с коронавирус в Бразилия от началото на пандемията вечее над 20милиона души. Смъртните случаи пък са 559 607.

Бразилия е на трето място в света по брой на заразени с коронавируса след САЩ и Индия и на второ място по смъртност.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?