Над 200 млн. лева за саниране отиват за ремонт на училища

Над 200 млн. лева за саниране отиват за ремонт на училища

Европейската комисия одобри 210 млн. лв. от оперативната програма "Региони в растеж" да бъдат прехвърлени за ремонт на образователната инфраструктура, съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Средствата се прехвърлят от ресурса, определен за обновяване на 39 големи града в страната и по-скоро от бюджета за подобряване на енергийната инфраструктура. За обновяване на градовете са предвидени над 1.64 млн. лева. Четири години след началото на програмния период реално изплатени са по-малко от 39% от сумата.

Така 210 млн. лева от парите за ремонти в големите градове отиват за обновяване на образователна инфраструктура. Общо за това преди прехвърлянето бяха предвидени 224.7 млн. лева. Целта на прехвърлянето е да се постигне по-високо ниво на качеството на образование в градовете, определили най-високи нужди в рамките на инвестиционните си програми, се казва в съобщението. Така се покрива и недостигът от средства по вече сключени договори за ремонт на училища и детски градини в големите градове.

В момента се ремонтира базата на общо 442 детски градини, основни и средни училища и университети. Изпълнението на 7 от проектите на обща стойност 12.2 млн. лв. вече приключи. В резултат 5716 души се обучават и работят в модернизираните 21 образователни институции, информира министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България