Над 200 опасни сгради са ремонтирани в София

Фандъкова настоява за европодпомагане на собствениците на стари опасни сгради

Къщата музей "Иван Вазов" в София

Над 200 опасни сгради през последните години са ремонтирани в София от собствениците им, след като районните администрации и дирекция "Контрол на строителството" са издали предписания за това, съобщиха от "Московска" 33.

Столична община и Министерството на културата са възстановили фасадата на къщата музей "Иван Вазов", която се намира в район "Средец". По предписания на районната администрация през последните три години са възстановени и обновени 90 стари сгради в район "Средец" от собствениците им.

Тази година Столична община е възстановила и сградата къща-музей Ненко Балкански в кв."Изток", където е открита къща за литература и превод.

В район "Възраждане", където се намират едни от най-старите сгради в центъра на София, възстановяването им става съвместно по пилотен проект с френския район "Маре".

За последните години в район "Възраждане" са възстановени 27 сгради паметници на културата и още 44 стари сгради. Възстановяването сградите започна заедно с реализирането на проекта за ремонт на Женския пазар, който качествено промени едно занемарено градско пространство, се казва в съобщението на Столична община.

Районните администрации и дирекция "Контрол на строителството" имат задача да извършват проверки и да контролират на състоянието на сградите. Те издават предписания на собствениците на сградите, да ги приведат в приличен вид.

За да се подпомогнат частните собственици, настоях пред правителството в рамките на новата оперативна програма "Региони в растеж" да се отдели специална мярка за финансиране на възстановяването на стари сгради, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ запазването и възстановяването на сградите паметници на културата е важно за духа и визията на центъра на града и кварталите, защото това са сгради, носители на културния дух на мястото.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?