Над 200 севернокорейци избягаха в Южна Корея

Над 200 севернокорейци пристигнаха в Южна Корея със самолет от трета неназована страна.

Властите в Сеул заявиха, че това е най-голямата група бежанци от Севера. Скоро се очаква да пристигне втора подобна група.

Политическите бежанци се приземиха на военно летище южно от Сеул със самолет на компанията "Ейшиана ейрлайнс", нает от южнокорейското правителство. Властите в Сеул отказват да разкрият откъде е дошъл самолетът, но кореспондент на Би Би Си съобщава, че най-вероятно от Виетнам.

Липсата на информация за полета отразява загрижеността на съседите на Северна Корея да не предизвикат масово бягство от изолирания и репресивен режим на Пхенян. Китай по-специално се опасява да не поощри бежанска вълна.

Втората група севернокорейци се очаква да пристигне в сряда, с което общият брой на избягалите ще стане 460, съобщи южнокорейската агенция Йонхап.

Очаква се бежанците да бъдат разпитани от правителствените спецслужби в Сеул, отчасти, за да се гарантира, че сред тях няма шпиони. След това на бежанците ще бъдат дадени инструкции, за да се адаптират по-лесно към живота в капиталистическия Юг.

Много от тях се опасяват от репресии срещу роднините и семействата им, останали в Северна Корея.

Властите в Сеул се опитваха да организират трансфера от месец май насам. На практика Южна Корея все още окуражава хората да напускат комунистическа Северна Корея, макар че се опитва да подобри отношенията с Пхенян и да не дразни тамошното ръководство.

Южна Корея приема над 1000 севернокорейци годишно, които обикновено пристигат на малки групи през Китай, който отказва да им даде бежански статут и ги третира като нелегални икономически имигранти.

Двете корейски държави технически все още са във война след конфликта от 1950 - 53 г., който приключи с примирие, но не и с мирно споразумение.

Границата между тях остава най-милитаризираната зона в света, охранявана от два милиона войници от двете страни.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?