Над 200 снегорина ще чистят София през зимата

Над 200 снегорина ще чистят София през зимата

234 снегорина ще се грижат за почистването на София през тази зима. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова в сряда. Тя провери дали фирмите за почистване са готови за зимата. Традиционно това се случи, след като беше обявена първата прогноза за по-сериозно застудяване през този сезон.

Фандъкова обясни, че при по-сериозни валежи, фирмите ще осигурят още 52 допълнителни машини за почистването на улиците. Други 53 ще чистят извънградските и републиканските пътища, които се поддържат от Столичната община, като и за там е предвидена допълнителна техника, а именно 14 машини. Миналата година техниката беше същата.

"При прогноза за снеговалеж, снегорините ще бъдат разположени на 68 точки. Това се прави с цел максимално бързо да започнат да чистят пътищата. Целта е да не се допусне блокиране на града дори и в най-тежката обстановка. Досега не сме го допускали. Приоритетно се чистят улиците и трасетата на градския транспорт, след това значимите улици в кварталите и едва след това кварталните улици", обясни Фандъкова.

Тя каза, че традиционно улиците се третират с натриев хлорид, но изискват от фирмите да разполагат и с калиеви и магнезиеви соли, които да разпръскват при по-тежки зимни условия.

"Тази година за първи път ще взаимстваме практиката на Виена да третират пътищата с воден разтвор на натриев хлорид. Ще бъде обработено едно трасе, за да видим дали това е подходящо за нашите условия и ако е, да го заложим като изискване в новите договори и да поискаме да имаме такава техника, която да може да обработва предварително улиците. Във Виена обаче температурите през зимата са по-високи, така че предстои да видим дали този опит е приложим у нас", каза кметът.

Фандъкова каза още, че за миналия сезон общината не е платила на почистващите фирми над 3.5 млн. лева заради недобре свършена работа.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?