Според официален отговор от държавната администрация

Над 2000 чиновници са назначени без конкурс от 2009 година насам

Финансовото министерство крие какви бонуси са раздавани, това били лични данни

Над 2000 чиновници са назначени без конкурс от 2009 година насам

Повече от 2000 служители в държавната администрация са назначени без конкурс след 1 август 2009 г., съобщиха във вторник от партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите", като се позоваха на данни, получени по Закона за достъп до обществената информация.

“От 6361 души назначени в Министерския съвет и централите на министерствата, новоназначените са 2786, от които само 716 с конкурс, което на практика означава, че средно от 5 назначени само един е с конкурс“, съобщи Димитър Танев, член на Националния съвет на партията.

Най-много - 341 души, са постъпили на работа без конкурс в Министерството на финансите. В Министерския съвет само петима от назначените 212 служители са преминали през конкурс.

 

От Брюксел финансовият министър Симеон Дянков коментира за назначенията без конкурс, че в повечето случаи става дума за временни назначения на местата на излезли по майчинство служителки. По закон позиции, които са временни, не се заемат с конкурс, казва Дянков, чието мнение е цитирано от в. "Сега".


От партията на Кунева отново изнесоха огласените преди ден данни за допълнителни средства за възнаграждения в четири министерства.

От "България на гражданите" посочиха, че не са против доброто заплащане на администрацията, но това трябва да става по справедлив и прозрачен начин. “Защо има разлика от 500 лева между заплатите на директорите на дирекции в различните министерства“, попита Танев. Той даде пример, че има заплата 3100 лева на директор в Министерството на регионалното развитие и 2772 лева - в Министерството на финансите, а в същото време заплатата на министър е 2800 лева.

Според данните, изнесени от "България на гражданите", 999 697 000 лева са разходите за миналата година за заплати, възнаграждения и задължителни осигуровки в МВР, 794 486 000 лева са отделили за това в Министерството на отбраната, а 233 999 000 лева – в Министерството на финансите.

Министерството на здравеопазването е изразходвало по това перо 160 124 364 лева, а Министерството на земеделието - 104 205 436 лева.

На този фон от Министерството на финансите са отказали да предоставят информация на Дарик радио на неговото запитване по съответния официален ред колко са раздадените бонуси и допълнителни материални стимули на министерските служители за миналата година, съобщи Дарик.

Вместо това от министерството са обяснили вече известния механизъм за даване на допълнителни стимули на служителите си. Те са категорични в отказа си да дадат конкретна информация за допълнителни възнаграждения, тъй като това би било предоставяне на лични данни.

От финансовото министерство уточняват, че в края на 2012 г. не са получавани бонуси или друг вид допълнителни стимули нито във ведомството, нито в подчинените му агенции, но не дават информация за цялата изминала година.

Споделяне

Още по темата

Още от България