Над 2000 души са потърсили помощ в "Пирогов" по Коледа

2200 пациенти са преминали през „Пирогов" за периода 22 - 26 декември, като от тях са приети 241 души. Това обяви доц. доктор Асен Балтов по време на брифинг в лечебното заведение. Сред най-тежките случаи е този на момиченце на 3 години и половина, което е прието по спешност в „Пирогов" след инцидент на писта "Алеко".

По думите на доктор Балтов детето все още се намира в тежко състояние, има травми по главата, черния и белия дроб, и множество контузии. Докторът посочи, че като цяло случаите на пострадали при зимни спортове са по-малко в сравнение с изминали години.

Доктор Асен Балтов заяви, че по-голяма част от хората, потърсили помощ в спешния център на Пирогов, са възрастни хора. По думите му около 60% от пациентите са били с апендикси и хернии: „В травматологията се преминали над 400 пациенти, от които са приети 77. В хирургията са преминали над 250 пациенти, от които са приети 43. В хирургията и детска травма са преминали около 300 пациенти и са приети около 25. В токсикологията се преминали около 85 пациенти, от които са приети 20. От тях с алкохолни отравяния са били шестима пациенти".

12-годишно момиче е било прието с 1.6 промила алкохол в кръвта, но не е имало тежки последици и днес е било изписано.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?