Над 2000 души се събраха в памет на загиналите при атентата на остров Бали

Над 2000 души се събраха днес в град Кута на индонезийския о. Бали, за да почетат паметта на 202-та загинали при бомбеното нападение точно преди една година, предаде АП.

Оцелели и близки на жертвите запалиха 22 свещи за всяка отделна страна, чиито граждани са загинали при кръвопролитния атентат. Церемонията бе предимно християнска, но включваше елементи и от ислямската и хиндуистката религия, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Церемонията бе водена от австралийският премиер Джон Хауард, който положи венец на мястото, където бе извършен атентатът и където сега се строи паметник. Индонезийското правителство бе представлявано от вицепремиера Сусило Бамбанг Юдхойоно, който обеща, че терористите няма да останат ненаказани. Много от тях са вече заловени, пратени зад решетките, предадени на съд или осъдени от наши съдилища. Някои все още са на свобода, но ние ще ги преследваме, намерим и изправим пред правосъдието, каза Юдхойоно.

Стотици полицаи са ангажирани да осигурят безопасността по време на възпоменанията на Бали.

Индонезия държи отговорна за атентата регионалната терористична организация Джемаа Исламия, подозирана във връзки с Ал Каида. Страната предупреди, че ислямски екстремисти вероятно готвят нови нападения и разполагат с две бомби за осъществяването им.

Организатор на основната възпоменателна церемония е Австралия. Сред загиналите в атентата миналата година имаше 88 австралийски туристи.

Възпоменателни церемонии днес се състояха и в самата Австралия. Официално парламентът на страната ще отбележи годишнината в четвъртък, когато на церемонията ще присъства генерал-губернаторът /представител на британската кралица/ Майкъл Джефри.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?