На 17-ия ДАНСwithme

Над 2000 отново протестираха срещу властта, въпреки проливния дъжд

Почти непрекъснатият 24-часов силен дъжд не уплаши над 2000 граждани, които за 17-и път се събраха на площад "Независимост" в столицата в неделя.

Въоръжени с дъждобрани, чадъри и гумени ботуши хората отново се събраха пред Министерския съвет, за да потеглят на станалия вече традиционен маршрут към Народното събрание, Орлов мост и бул. "Евлоги Георгиев" към НДК и бул. "Витоша".

В същото време организаторите на "На кафе пред парламента” призоваха в понеделник, по повод 1 юли и станалия близък на поколения младежи празник Джулай морнинг, протестът да започне от 8.00 ч. и да се проведе пред Министерския съвет, а не както досега пред Народното събрание.

Организаторът на ДАНСwithme Асен Генов написа във фейсбук, че за 16 дни протестът се е очистил от провокатори и организирани симпатизанти на ГЕРБ. По думите му "вчерашните 1500-2000 души в дъжда ще доведат петнайсет-двайсет хиляди в понеделник, когато няма да вали.

"Приятели, нека на 1-ви юли 2013 г. да посрещнем заедно Джулая. Да се насладим на слънчевия изгрев пред Министерския съвет, в 8:00 часа, да изпием по едно кафе за здравето на любимите ни министри, които ще заседават в този час, а и за да ни върви добре седмицата", пишат организаторите и добавят, че в идните дни отново сборният пункт ще бъде пред Народното събрание.

От МВР съобщиха, че от началото на протестите преди 17 дни 122-ма души са били отведени в столични районни полицейски управления, 98 от тях са били без документи за самоличност, други 17 са носели забранени от Закона за събранията, митингите и манифестациите предмети.

За хулигански прояви са били отведени шестима, за притежание на наркотични вещества - един. В изтрезвителя за 24 часа бил настанен един. Съобщението завършва с благодарност към гражданите, че запазват мирния характер на протеста.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?