Над 2000 руски военни са убити в Украйна, други над 3200 са инвалиди

Истината излезе наяве заради "грешка" на руско издание

Над 2000 руски военни са убити в Украйна до 1 февруари 2015 година, а други над 3200 са признати за инвалиди, след като са били тежко ранени при участието си в боевете в Донбас на страната на проруските сепаратисти. Това признание, което развенчава путинския мит, че руски войници в Украйна няма и не е имало, прави самото руско правителство с приетото от него специално "решение за парична компенсация за военнослужещите, взели участие във военните действия в Източна Украйна".

Истината излиза наяве заради "грешка" на руско издание, забелязана от много читатели в интернет и описана от украинското издание Факты.уа.

"Грешката" е на руското аналитично издание "Делавая жизн", което публикува данни и отчети за пазарите, финансите и бизнеса. Данните загиналите и ранените в Украйна военни се съдържат в публикация, озаглавена "Ръст на плащанията за военните през 2015 година". Един от разделите в публикацията носи подзаглавие "Компенсация за военнослужещите, взели участие във военните действия в Украйна през 2014-2015 година". Именно от него се разбира, че за семействата на загиналите паричната компенсация е 3 милиона рубли (към днешна дата – около 45 хиляди долара). За инвалидите е 1,5 милиона рубли (около 22,5 хиляди долара). Освен това са предвидени и т.н. "боеви" пари за всеки ден от пребиваването в зоната на военния конфликт на всеки военнослужещ, изпратен там по договор. Техният размер е 1800 рубли (около 30 долара) на ден.

Към 1 февруари 2015-та вече са изплатени компенсации на семействата на над 2000 загинали, както и на над 3200 тежко ранени, които са признати за инвалиди.

Няколко часа по-късно редакторите на изданието са се сетили (или са били подсетени) за "грешката" и са премахнали от статията си частта за компенсациите. Но докато тя е била все още в уеб архива на Гугъл, мнозина са ѝ направили скрийн-шот, който в тези дни е много популярен в руското и в украинското интернет пространство.

Официалната руска версия, разпространявана лично и от президента Путин, е, че "незначителен брой руски патриоти" са загинали в Донбас, "защитавайки руснаците в Украйна от неофашистките екстремисти". Официално, твърди Кремъл, военнослужещи от руската армия няма и не е имало на украинска територия. Уволнени в запас "доброволци" обаче обикновено не получават дневни "боеви", отбелязва украинското издание.

Американското списание "Форбс" припомня, че във времената на СССР западните експерти нерядко са научавали съветските тайни благодарение на пресата и по-специално – на финансовите и техническите издания.

Както е известно, президентът Путин със специален указ вкара информацията за загубите на руската армия в мирно време в категорията на държавната тайна. Затова, ако дадено семейство разгласи факта, че негов член е загинал в Украйна, ще загуби всички компенсации и пенсии. Освен това разгласяването води и до наказателна отговорност.

Руската организация "Войнишки майки" бе обявена за "чуждестранен агент" заради това, че събираше данни за загубите в необявената война в Украйна. Опозиционерът Борис Немцов бе убит, точно когато се готвеше да публикува резултатите от разследване за участието на руската армия във войната в Донбас. Досега заради препятствията от страна на руските власти правозащитници бяха успели да потвърдят гибелта на само няколко стотин руски военнослужещи.

Още по темата
Още от Свят

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?