След като Цеко Минев се закани да остави блокирана планината

Над 2000 столичани поискаха разваляне на договора с "Витоша ски"

Концесионерът отхвърли отговорност за "днешното абсурдно положение“

Над 2 000 души протестираха по основните булеварди в София в четвъртък вечер срещу концесионера на ски съоръженията и лифтовете на Витоша", изказванията на Цеко Минев от последната седмица и реакциите на правителството и медиите.

Поредният протест на любителите на планината тръгна около 19.00 часа от Орлов мост и премина половин час по-късно по бул. "Евлоги Георгиев" отдясно. В 19.30 часа протестиращите достигнаха Националния стадион “Васил Левски”, като веднага след това се отправяиха към Попа, през моста на Графа и Канала.  Несъгласните с политиката на правителството млади хора достигнаха БСФС, след това в 20.30 часа продължиха демонстрацията си до Ректората на СУ “Св. Климен Охридски”. Крайната цел на шествието бе Народното събрание, което бе обградено около 21.00 часа.

Поводът за недоволството на любителите на природата е изказването от тази седмица на Цеко Минев, че и тази година ски съоръженията на Витоша няма да работят. Протестиращите ще настояват да се преразгледа договорът с концесионера на лифтовете "Витоша ски" АД.

 Във Фейсбук страницата на събитието е записано още “отстояваме позицията си по въпроса за промяна на предназначението на територията”, “заедно сме с всички доброволци = огнеборци, защото любимата ни планина гори вече 5 дена”. Освен това несъгласните млади хора посочват, че поправката "Витоша ски" пада, но “ние ще следим тя да не влезе в прегласувания Закон за горите”.

Освен превърналото се в традиционно "Долу Цеко от Алеко“ любителите на природата този път поискаха оставката на министър-председателя Бойко Борисов със скандиране "Бойко вън!“, "Мафия“ и "Оставка“.

По повод празника на МВР пък група протестиращи бяха изработили плакат: „Цв. Цветанов е смешен“.

На заден план не останаха и поканите към случайни минувачи "Елате с нас, протестът е за вас“, както и призивите "Не е само Витоша“ и "Вън лобизма от туризма!“.

Множеството обаче протестираше и срещу „политиката на телевизора“, остро критикувайки реакциите на медиите и "информационните манипулации“.

Пред Народното събрание протестиращите обявиха, че е крайно време да потърсят сметка и на Столичния общински съвет и кмет от 2007 година за приватизацията на пистите и отдаването им на "Витоша ски".

Междувременно концесионерът разпространи поредното прессъобщение, в което твърдят, че зад протестиращите, както те ги наричат "еколози“ стоят икономически интереси.

С претенцията, че са "трезвомислещи хора“ от "Витоша ски" обявяват още, че протестиращите "искат да бъде намален горския фонд, от него да се изключват територии, които да се урбанизират  и Витоша да се застрои, или да не се случва нищо“. "Това вече  е неоспорим факт, който всеки трезвомислещ човек може да види“, твърдят още от дружеството.

"В нашия случай всички ангажименти по приватизационния договор са извършени, отчетени и приети по съответния законов ред. В началото на тази година самата Столична община след нарочна проверка заяви, че нашите задължения по договора са изпълнени стриктно“, твърдят още от "Витоша ски".

Веднага след това от дружеството бързат да обявят, че спирането на лифтовете не било по тяхна вина, а се наложило единствено заради последствията от приетия през 2011 г. закон, който според приближените до Цеко Минев, отново бил "под диктовката на същите самообявили се "природозащитници”.

"Жителите и гостите на столицата не заслужават днешното абсурдно положение, за което не носим отговорност и което искаме да разрешим  съвместно с държавата и общината в духа на закона и в интерес на гражданите“, заявяват от дружеството и продължават, че "като собственици, от една страна, и жители на столицата, от друга, ние сме последните, които бихме желали съоръженията на Витоша да не работят“.

"Абсурдно е да се смята, че за нас е човешки поносимо и икономически изгодно да гледаме как вече година съоръженията не работят, а персоналът ни бездейства“, завършват емоционално пиарите на "Витоша ски".

Споделяне

Още по темата

Още от България