Над 22 000 круизни туристи са посетили Видин през 2014 г.

Над  22 000 круизни туристи са посетили Видин през 2014 г.

Над 22 000 круизни туристи са посетили Видин през 2014 г. През тази година се очакват 181 речни туристически кораба да акостират в града, което е около 10% ръст в сравнение с миналата година. Това стана ясно на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова с представители на местната власт и туристическия бранш от региона.

"Работим за подписването на декларация за насърчаване на речния круизен туризъм", каза министър Ангелкова. Очаква се това да стане по време на срещата на министрите на туризма, която ще се проведе на 8 и 9 юни в София.

"Трябва да се възползваме от тази възможност и общините да координират усилията си, за да предложат интересни обекти на тези туристи", допълни Ангелкова.

Областната управа последователно работи в тази посока, като са установени връзки с германската област Ортенау и е изготвен индивидуален пакет за пристигащите круизни туристи. Пакетът включва посещения на исторически и природни обекти във Видин и Белоградчик.

"Видин и регионът трябва да използват потенциала не само на круизния туризъм, но и възможностите за вътрешен туризъм", каза още министър Ангелкова.

Министерството реализира мащабна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм чрез популяризирането на 50 по-малко известни места, като от област Видин в този списък попадат Конакът и Кръстата казарма, както и крепостта "Кастра Мартис" в град Кула.

По данни на НСИ реализираните нощувки в област Видин през 2014 г. са били близо 46 500, от които 78% на български граждани. Туристите идват в града за ден, два. Реализираните приходи от нощувки за миналата година са за над 1.8 млн. лв., от които 86% са формирани от българи.

Споделяне

Още по темата

Още от България