Над 2.2 млн. лични документи ще трябва да се подменят през 2020 г.

МВР призовава гражданите да го направят по-рано или по електронен път

Над 2.2 млн. лични документи ще трябва да се подменят през 2020 г.

Валидността на над 2.2 млн. лични документи на български граждани изтича през 2020 г. Това ще доведе до свърхнатоварване на службата за издаване на документи за самоличност и образуването на километрични опашки.

Затова от МВР съветват хората да подадат заявления сега, когато все още няма опашки или да го направят по електронен път, ако имат електронен подпис.

Новите лични карти отново няма да са с чип

Статистиката на Дирекция "Български документи за самоличност" сочи, че в цялата страна през следващата година изтичат 2 249 711 лични документи.

От тях изтича валидността на 630 666 паспорта. Новите лични паспорти ще са с чип за биометричните данни. Такъв чип ще имат и служебните и дипломатическите паспорти.

За съжаление новите лични карти и свидетелствата за управление на автомобили няма да имат чип за биометрични данни, въпреки изискването на европейска директива, заради което срещу страната ни се води наказателна процедура.

Първото правителството на Бойко Борисов обеща личните карти да са с чип най-късно от 2015 г., но очевидно това е трудна задача за изпълнение от страна на МВР.

През следващата година изтича валидността на 996 257 лични карти и на 622 788 свидетелства за управление на моторно превозно средство.

Промени в организацията на работата

С цел по-добро обслужване на гражданите МВР прави и някои промени в издаването на личните документи.

Ако сега документи можеха да се подават само в районното управление по постоянен адрес за смяна на личните документи, то сега това ще може да става във всяко полицейско управление, обслужвана от съответната областна дирекция. Това важи и за жителите на София, които имат постоянен адрес в града. Те могат да подават заявления за смяна на документите във всяко районно управление на СДВР.

В рамките на работното време на съответните звена, гражданите могат да направят избор на по-удобно или предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Съответно готовите документи се получават в същото звено, където е подадено заявлението.

Тези, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн. https//e-uslugi.mvr.bg

По електронен път може да се подаде заявление за подмяна на повредено, унищожено, изгубено или откраднато свидетелство за управление на автомобил с ново свидетелство със същата валидност.

Създадена е възможност, служителите от звената "Български документи за самоличност" да осъществят организиран прием на заявления за лични документи от държавни институции, общински администрации, кметства, големи предприятия/фирми на територията на съответната област. За това е необходимо да има постъпило искане от организацията. Приемането ще се извършва на място от служителите с мобилна биометрична станция.

Данните показват, че само за седмицата 25 - 29 ноември за цялата страна приетите заявления са в пъти по-малко от тези, които ще се приемат през 2020 г. Това дава възможност сега да бъде направена подмяната на изтичащи документи, а не след това да се чака по опашки, препоръчват от МВР.

Санкция от 20 до 150 лв. за несменен изтекъл документ

Крайният срок за подаване на заявление за подновяване на лична карта е 30 дни, след датата на изтичане на валидността на личната карта. Може да се подаде заявление за подмяна и преди да е изтекъл срокът на валидност.

Родители на дете, навършило 14-годишна възраст, са задължени в 30 дневен срок от навършване на възрастта, да подадат заявление за издаване на лична карта. Заявлението се подава в присъствие на детето и на един от родителите.

При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20 до 150 лева, предупреждават от МВР. Санкцията е валидна и за родител, не направил необходимото да издаде лична карта на детето си.

При неспазване на тримесечния срок за връщане на паспорт или заместващ го документ, след изтичане на неговата валидност се налага глоба в размер от 20 до 150 лева. Санкцията е валидна и за родител.

Споделяне

Още от България