Над 220 000 деца са заплашени от мини в Източна Украйна

Над 220 000 деца са заплашени от мини в Източна Украйна

Стотици хиляди деца рискуват да станат жертви на мини и други взривни устройства в засегнатата от война Източна Украйна, показва доклад на ООН, цитиран от Франс прес.

Регионът е едно от местата с най-голяма концентрация на минни полета. Кървавият конфликт между украинската армия и подкрепяните от Русия бунтовници излага на опасност 220 000 деца, които живеят, играят и ходят на училище в райони, осеяни с противопехотни мини и други експлозиви, се посочва в доклада на Детския фонд на обединените нации /УНИЦЕФ/.

"Неприемливо е, че места, където преди по-малко от четири години децата можеха да играят в сигурност, днес са осеяни със смъртоносни експлозиви", заявява Джована Барберис, представителка на УНИЦЕФ в Украйна. "Всички участници в конфликта трябва незабавно да спрат да използват тези жестоки оръжия", които излагат деца на постоянна опасност от наранявания или смърт, призова тя.

Данни, събрани в периода от януари до ноември тази година, показват, че средно едно дете на седмица е ставало жертва на конфликта по дългата 500 км фронтова линия, разделяща воюващите страни. Противопехотни мини и невзривили се снаряди са основна причина за нещастните случаи, засягащи децата, според УНИЦЕФ.

 

Агенцията предупреждава, че бомбите и мините заплашват също жизненоважната инфраструктура, доставяща вода, газ и електричество и призовава всички страни в конфликта да сключат ново примирие и да разрешат дейности по разминиране и възстановяване.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?