Над 2,26 млрд. евро влагаме в скоростен жп транспорт

До 2015 г. в България ще има две отсечки за движение на високоскоростни влакове, съобщи зам.-министърът на транспорта и съобщенията Анелия Крушкова на семинар "Железопътен форум 2004". Това ще са направленията София-Пловдив и Пловдив-Бургас.

Три са етапите за изграждането на релсовите пътища за влакове-стрела, допълни Крушкова. Първият етап обхваща времето до 2008 година, когато трябва да се модернизира отсечката Пловдив-Свиленград. В момента по този проект се провеждат търгове за изпълнител. Строителството и въвеждането на скоростно движение със 160 км/ч и обща дължина на трасето 47 км изисква инвестиции в размер на 340 млн. евро, уточни Анелия Крушкова. Парите са по предприсъединителния фонд на ЕС за инфраструктурни проекти ИСПА.

Вторият етап ще обхваща периода от 2008 до 2015 година, когато ще бъдат изградени отсечките София -Пловдив и Пловдив-Бургас. За първата са нужни 416 млн. евро, а втората е разделена на няколко подетапа - Пловдив-Стара Загора, Стара Загора-Зимница и Зимница- Бургас. Общата дължина на трасето е 294 км, а необходимите инвестиции са в размер на 683,5 милиона евро, допълни заместник-министър Крушкова.

Изграждането на скоростната жп линия София-Кулата е третият етап. Той е предвиден за след 2015 г., но тъй като вече е сред приоритетите на ЕС, Крушкова очаква модернизацията да започне по-рано от предвиденото. 825 млн. евро са необходими за подготовката на линията София-Кулата за движение на скоростни влакове. Така общо за трите етапа предвидените средства са в размер на 2,264 млрд. лв. Те ще дойдат по линия на европейските фондове и съфиннасиране от националния бюджет.

На форума вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев заяви, че е възможно БДЖ да излезе на печалба след две-три години в резултат на политиката за увеличаване на приходите на компанията.

Споделяне

Още от Бизнес