Над 230 000 здравни работници по света са се заразили с Covid-19

Над 230 000 здравни работници по света са се заразили с Covid-19

Повече от 600 медицински сестри са починали от Covid-19 по целия свят, а над 230 000 здравни работници са се заразили с коронавируса, според първоначални данни, събрани от Международния съвет на медицинските сестри и цитирани от ДПА.

Базираната в Женева координираща организация, която представлява 20 милиона медицински сестри по целия свят, призова правителствата да защитят здравето им и да събират по-точни данни, тъй като организацията разполага с ограничена информация.

"Без тези данни не знаем истинската цена и това ще ни направи по-малко способни да се справяме с други пандемии в бъдеще", каза в изявление директорът на съвета Хауард Катън. Заразените здравни работници представляват също така риск за пациентите, посочи той.

Бройката 230 000 е базирана на данни от ограничен брой държави и затова съветът смята, че истинският брой е доста по-висок - около 450 000 души.

"Работата на медицинските сестри в момента изглежда като една от най-опасните професии", каза Катън, настоявайки страните да анализират защо и как здравните работници се заразяват.

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?