Над 2400 кандидати на парламентарните избори в Румъния в неделя

Над 18,2 милиона румънци имат право да гласуват на парламентарните избори в неделя, 9 декември, в 18 762 избирателни секции в страната и чужбина, съобщава агенция Аджерпрес. Изборните урни ще бъдат отворени в 7:00 ч. местно (и българско) време и ще затворят в 21:00 ч.

В Румъния ще бъдат отворени 18 456 секции, а в чужбина - 306, в които правото си на глас могат да упражнят 18 248 414 души. В Букурещ ще бъдат отворени 1 239 секции.

Над 2400 кандидати от 30 политически субекта - партии, съюзи, организации на националните малцинства, се борят за място в парламента през следващите четири години. В двете камари има общо 470 места, но броят на мандатите може да надхвърли 500 заради сложната избирателна система, която комбинира мажоритарен и пропорционален вот.

В изборните секции гласоподавателят получава две бюлетини - една за Сената и една за Камарата на депутатите, като прави своя избор, поставяйки печат в полето, в което е написано името на кандидата.

Политическите партии трябва да прехвърлят 5-процентов изборен праг, за да излъчат представител в парламента. При политическите съюзи към тези 5 процента се прибавят още 3 процента за втори член на съюза, и по още един процент за всеки следващ член на политическия съюз, без да се надхвърля лимита от 10 на сто.

Представителите на националните малцинства излъчват депутат в долната камара на парламента, ако са събрали най-малко 10 процента от изборен коефициент на национално равнище, който представлява средния брой валидни гласове, необходими за избор на депутат.

Независимите кандидати, които тази година са 12, получават мандат, ако спечелят мнозинство от гласовете в избирателната колегия, в която са се кандидатирали.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?