Над 25% съкращения във висшите командни звена на армията

Над 25% съкращения във висшите командни звена на армията

Министърът на отбраната Аню Ангелов обяви в понеделник, че няма да има съкращения в армията, освен във висшите командни звена. След като вече лансира 31-процентно съкращение в администрацията, Ангелов обяви и 25% редукция в командните звена.

"Няма да има никакви съкращения в армията с изключение на висшите командни звена, където редукцията ще бъде около 25%, в някои звена може и с повече.

Например за Сухопътните войски това означава с около сто човека", заяви Аню Ангелов пред бТВ и добави, че за ВВС и ВМС командния състав трябва да бъде не повече от 2 на сто от личния състав, който командват. В момента в някои звена този процент достига 4.

Министърът не коментира обаче от къде ще бъдат осигурени средствата за изплащането на обезщетенията на тези служители при пенсионирането или съкращаването им.

Той припомни още, че в администрацията на МО е планирано 31-процентно съкращение. "Броят на държавните служители е стигнал до едно невъобразимо ниво – 1432-ма, това е, много пъти съм го казвал, два пъти колкото сумата от администрацията на МО на Белгия и Холандия взети заедно", посочи Ангелов.

От думите му стана ясно още, че и самите чиновници не се чувстват добре, тъй като трудно уплътняват работното си време. Това им неудобство обаче се компенсира от заплати над средното ниво и редица добавки за това, че работят с класифицирана информация и други.

По-късно във Велико Търново Ангелов уточни, че с новия устройствен правилник на Министерството на отбраната ще бъдат съкратени 490 щатни бройки. МО ще разполага с 980 щатни бройки, като 5% от тях ще бъдат обявени за вакантни, за да се подмлади личният състав, посочи Ангелов.

До 20 април работна група към МО трябва да прецизира съкращенията на командните състави. Редукцията ще засегне най-вече военнослужещите в пенсионна и предпенсионна възраст, ще се отчитат и атестациите на военнослужещите от 2009 година.

След като военните излязоха за пръв път да "пушат" организирано от десетилетие заради идеята държавните служители сами да си плащат здравните и социалните осигуровки, Ангелов заяви, че това няма да стана и се съгласи, че самата идея била "подхвърлена реплика, случайно".

"Това е една идея, изказана наистина от един министър", разясни Ангелов. Лансирането на идеята военнослужещите и полицаите сами да си плащат осигуровките Аню Ангелов определи като "тестване на общественото мнение".

Председателят на Българската офицерска легия “Раковски” капитан Иван Милов коментира от своя страна пред БНТ, че умишлено е било инспирирано напрежение, "като се казваше, че не искаме да си плащаме осигуровките".

"Ние превантивно обяснихме на обществото какво искаме и разяснихме, че това, което ние работим, произвеждаме национална сигурност. Ние не отказваме да плащаме, ако ни дадат равни права с другите граждани", посочи Милов.

Милов от своя страна каза още, че военнослужещите ще изискат от министъра да "заяви какво ще се случи при нас през следващите две -три години, защото се говори за съкращения".

"Засега няма да плащат, докато не се намерят пари да се увеличат заплатите, т.е. да се компенсират евентуално разходите, които те биха направили с плащането на личните си вноски", обясни Аню Ангелов без да уточнява какъв е смисълът от антикризисната мярка , ако са необходими също толкова средства за увеличаване на заплатите на военнослужещите. По думите му такива пари на този етап няма.

Ангелов заяви, че най-големият проблем на министерството е да се намерят необходимите средства за текуща издръжка и бойната подготовка на армията.

"Даже ни бе спрян токът на Централния команден пункт на ВВС, което е абсолютно нарушение и заплаха за националната сигурност, защото ние участваме в общата система на НАТО. Сега пък спират в Пловдив тока. Опитвам се да им обясня, че имаме затруднения, имаме начин да намерим как да се разплатим, не сме само ние единствените длъжници, естествено, но чуваемостта общо взето е слаба", посочи военният министър.

От думите му стана ясно, че освен чрез съкращения министерството няма друг начин да компенсира намаления с 500 милиона лева спрямо миналата година бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от България