Над 2600 български автофирми поискаха евролиценз

Над 2600 български автофирми поискаха евролиценз
Над 2600 автомобилни превозвачи са поискали европейски лиценз, съобщи в четвъртък заместник-министърът  на транспорта Георги Петърнейчев.

Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” е издала 2320 заявления до момента, но едва 1595 превозвачи са си ги взели, уточниха от администрацията.

Транспортните фирми за пътнически и товарен автомобилен превоз трябва да притежават лиценз на общността, за да работят на територията на Европейския съюз, уточни директорът на автомобилната администрация Володя Киров. За родните компании, които ще извършват превози само на територията на нашата страна, е предвиден гратисен период до края на 2010 година и от тях ще се изискват документите, с които са работили и до присъединяването.

За страните извън съюза ще се ползват както и досега еднократни и годишни разрешителни за камионите. В автомобилната администрация са получени 295 искания за разрешителни. Отхвърлени са 47 фирми, защото не отговарят на изискванията, а до разпределение са допуснати 248 превозвачи. Те кандидатстват с общо 2676 автомобили за разрешителните.

От ИА “Автомобилна администрация” са предоставили 814 еднократни и годишни разрешителни за товарните превозвачи.

Споделяне

Още от Бизнес