Над 280 кг негодни храни са иззети от морски хотели и заведения

Над 280 кг негодни храни са иззети от морски хотели и заведения

Над 280 кг негодни животински храни са иззети от черноморски хотели, заведения и обекти за търговия по време на проверки през юли, извършени от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от ведомството, което продължава засиления си контрол по българското Черноморие.

Инспекциите се провеждат в обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти предлагащи услугата "ол инклузив" и др. на територията на областите Варна, Бургас и Добрич.

На нарушителите са издадени 157 предписания и са връчени 43 акта за установяване на проблемите.

Най-често констатираните несъответствия са по сградния фонд и оборудването; липса на регистрация по Закона за храните; търговия с храни без идентификационна маркировка за произход и годност. Нередности са открити и по поддържане на системите за управление на безопасността на храните (неактулизирани по отношение на нормативната уредба, нередовно водене на записи за входящ контрол, неизпълнение на мониторингови програми за контрол на хигиена и готов продукт); неправилно етикетиране.

Иззетите 284 кг храни ще бъдат унищожени. Поради лошо хигиенно състояние са затворени обекти на територията на област Варна, допълва ведомството, но не дава повече информация за техния брой и вид.

Споделяне

Още от България