Над 30 столични училища с финансови затруднения

Над 30 столични училища вероятно ще имат проблеми при покриването на разходите си през новата учебна година. Това сочи справка за изпълнението на бюджета на общинските учебни заведения в София за първото полугодие.

За шестмесечието за заплати и осигурителни вноски са изразходвани 51.5 процента от предвидените средства, а за издръжка – 32.39 на сто от планираните средства в бюджета, съобщиха в понеделник от Столична община.

От общо 177 общински училища, работещи на делегирани бюджети, 33 от тях са изразходвали над 60% от средствата за вода, горива и енергия. Това са училища с малък брой ученици, под 300, и тези, намиращи се в крайградските райони, където отоплението е с твърдо гориво или ток.

Училищата, изразходвали над половината от годишните средства, ще бъдат затруднени с покриването на разходите за дейността през новата учебна година. Експертите на дирекция "Образование" към Столична община провеждат срещи с директорите на учебни заведения за получаване на допълнителна информация и обсъждане на възможни варианти за решаване на проблема.

За първото полугодие на тази година са получени и предоставени на училищата допълнителни средства по програми и проекти на Министерството на образованието и науката в размер на 6 394 896 лева.

За същия период общината е дофинансирала дейността на общинските училища с 3 895 033 лева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?