Над 300 000 руснаци отсядат в собствените си имоти в България

Генералният консул на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов съобщи в четвъртък, че над 300 хиляди руснаци използват имотите си, когато са в България. Все още обаче няма точна статистика за руските собственици на жилища у нас.

Генералният консул представи във Варна новорегистрираната Асоциация на рускоезичните собственици на недвижими имоти в България "Альоша". Асоциацията ще защитава имуществените и социални права на руснаците, ще съдейства и при

реализация на сделките.

Председателят Александър Анисимов, цитиран от БТА, посочи, че вече имат пет оплаквания от техни сънародници, които имат проблеми със строителни фирми. Хората са платили частично или изцяло жилището предварително, но не са го

получили. Според Анисимов предстои да бъде уточнено дали руснаците са били измамени или става дума за фалити на фирми заради кризата. Той уточни, че асоциацията ще изготви списък с некоректни строители, както и на почтените дружества, които ще препоръчва на желаещите да купуват имоти.

Според Анисимов сериозен проблем за гостите от Русия е медицинското обслужване, затова асоциацията ще разполага с двама лекари, които ще се отзовават при подаден сигнал.

Според него голяма част от сънародниците му не знаят към кого да се обърнат при нужда.

Споделяне

Още от Имоти