Над 300 бойци на Садр са убити в Кербала, Армията на Махди там е разбита

Повече от 300 бойци на радикалния иракски лидер Моктада Садр са били убити по време на операцията за прочистване на Кербала от терористи, осъществена от американските военни с подкрепата на български и полски бойци. Това съобщи командирът на втория български пехотен батальон в Ирак Петко Лилов, по време на видеовръзка с български журналисти.

По думите му, цитиран от Дарик радио, организационната структура на армията на Махди в Кербала е разбита и останалите ѝ сили са изтеглени в други направления. В града обаче са останали традиционни противници на коалиционните сили - поддръжниците на стария режим баасистите, терористичната група на Абу Мусаб аз Заркауи, свързана с Ал Каида, чуждестранни екстремисти и трафиканти, които са основен фактор за дестабилизацията на сигурността.

Според командира на батальона, главни опасности за българските воини остават импровизираните взривни устройства по маршрута на патрулите, атентатите с коли бомби, обстрелът с минохвъргачен огън и засадите по пътя на конвоите. 350 км. е общата дължина на маршрутите на българските патрули, които те изминават всеки ден, обхождайки главните обекти в града и околностите на Кербала.

Подп. Лилов отбеляза, че се очакват опити за дестабилизиране на ситуацията от страна на противниците на новите иракски власти дни, преди властта да премине в техни ръце. Командирът на българския батальон отбеляза, че коалиционните сили работят за предотвратяване на това развитие на обстановката.

Заместник-командирът по логистиката подп. Партовски съобщи, че се очаква преместването на българския контингент от лагера "Кило" в полската база "Лима" да се извърши през септември, на втория месец от мисията на третия български батальон.

Освен охранителните си задачи, през последните три месеца и половина българските военни са изпълнили 86 проекти по гражданско и военно строителство за общо 2.5 млн. долара, като още три проекта са в процес на изпълнение.

Още от България