Над 300 фермери ще връщат евросубсидии и няма да вземат нови

Над 300 фермери ще връщат евросубсидии и няма да вземат нови

Недобросъвестните земеделски производители, които са надписвали обработваните от тях земи в заявленията си за субсидии през 2007-2008 г. и ще трябва да върнат получените плащания, засега са 333-ма. След окончателното приключване на проверките в Кърджали и Мадан се очаква броят им да надхвърли 360 души, съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, който в понеделник представи данните от кампанията за набиране на заявления за евросубсидии през новата финансова 2008-2009 г.

Срокът за внасяне на документите за пълния размер на субсидията изтече на 15 май. Закъснелите фермери все още имат шанс да получат еврофинансиране, ако подадат заявления до 9 юни, но за всеки ден забавяне ще им се намаляват плащанията с един процент.

В началото на април 2009 г. Цветанов прогнозира, че около 3 хил. се очаква да са фермерите, които ще трябва да връщат миналогодишни субсидии и няма да получат нови. Месец по-късно бройката спадна рязко на около 700 души, а сега агроминистърът ги редуцира почти наполовина.

За първата година на членството на България в ЕС санкционирани заради неверни данни бяха над 5 хил. земеделски стопани. Имаше дори опасност за наказателна процедура срещу България заради надхвърлянето на реалните площи за подпомагане с 6 на сто, при средно 2 процента за ЕС на такива надписвания.

Каква санкция ще бъде наложена на т. нар. андрешковци ще зависи от направените нарушения и по-точно от процента наддекларирана земя, заяви Цветанов.

Според правилата на ЕС, ако посочените в повече в декларацията ниви са до 3%, субсидията се изплаща на база на годната за изчисления площ и допълнителни санкции няма. При разлика между 3 и 30 на сто, глобата се смята, като от установената площ се изважда наддекларираната в двоен размер. Когато са посочени от 30 до 50 процента повече, не се изплаща субсидия за текущата година. Надписаните с повече от половината реални площи се лишават от подпомагане за настоящата кампания и за три години напред.

Изрядните стопани, които също са били обект на проверка, ще получат парите си в най-кратки срокове, увери министър Цветанов. “Поел съм ангажимент пред земеделските производители. До две седмици ще държа Разплащателната агенция да изплати тези суми", допълни той.

Агроминистърът съобщи, че за новата година за плащане – 2008-2009 г., сяа постъпили рекорден брой заявления към 15 май. Те са близо 89 400, миналата година бяха над 82 хил. фермери, заявили над 35 млн. дка обработваема земя, а по-предходната – около 78 хил. стопани с над 33 млн. дка ниви. Сега заявените площи обаче са по-малко от миналогодишните.

До 31 май земеделците, които вече са подали заявления за помощи за 2009-2010 г., могат да правят корекции в декларираните площи или отглеждани животни и няма да подлежат на санкции, ако първоначално са били надписали декари или добитък, посочиха от агроведомството.

Във връзка със забавилите се разплащания по програма САПАРД министър Цветанов заяви, че от тази седмица започва ускорена обработка на документите. „Моите оптимистични прогнози и надежди са, че ще успеем да достигнем някъде от порядъка на около 20 проекта на седмица", коментира Валери Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес