Над 300 имигранти, спасени от кипърски круизен кораб, отказват да го напуснат

Над 300 души, вероятно бежанци от Сирия, отказаха да напуснат круизен кораб, който ги спаси, след като малката им лодка бе изпаднала е бедствено положение недалеч от бреговете на Кипър, съобщи Асошиейтед прес.

Общо 345 имигранти, включително 52 деца, бяха спасени от бедстващ риболовен кораб в източната част на Средиземно море и прехвърлени на круизния кораб "Саламис Филоксения". Решението за евакуацията на пътниците бе взето заради влошаването на метеорологичните условия, при което е възникнала опасност за живота на хората.

Управляващият директор на круизната компания Кикис Василиу обаче заяви, че хората настояват да бъдат транспортирани до Италия.

"Те искат да ги откараме до Италия", каза Василиу пред журналисти на главното пристанище в Кипър - Лимасол. "Властите, те са тези, които трябва да решат какво трябва да се направи",
добави той.

Кипърското министерство на отбраната заяви, че "най-вероятно" риболовният кораб е тръгнал от Сирия, натоварен с"цивилни бежанци". Планирано беше имигрантите да бъдат
настанени в бежански лагер близо до Никозия.

Споделяне

Още от Свят