Над 300 иракски затворници бяха освободени

Над 300 иракчани бяха освободени в петък от затвора Абу Граиб, което е първото масово освобождаване след избухването на скандала за малтретиране на иракчани от американски военнослужещи в този затвор.

Освобождаването на затворниците бе обявено на 12 май и става ден след посещението на американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд в Абу Граиб.

Стотици роднини чакаха от рано сутринта пред затвора, за да приветстват излизането на свобода на своите близки. Поне 6 автобуса напуснаха затвора. Един от тях с 40 иракчани се отправи към американска военна база в западен Багдад, където част от бившите затворници бяха очаквани от племенни лидери.

Един по един затворниците слязоха от автобуса и започнаха да се молят, съобщава Асошиейтед прес.

По време на посещението си в Абу Гараиб Ръмсфелд насърчи началника на затвора генерал-майор Джефри Милър да намали броя на задържаните възможно най-скоро.

Американският министър на отбраната заяви, че САЩ са понесли сериозен удар от скандала с показването на снимки на изтезания на иракски затворници и че виновниците ще бъдат наказани.

Затворниците ще бъдат преместени в лагери на открито

Четвърти войник пред военен трибунал

Ефрейтор Чарлз Грейнър е четвъртият войник от армията на САЩ, който ще бъде изправен пред военен трибунал заради изтезанията на иракчани в Абу Граиб, съобщи бригаден генерал Марк Кимит, цитиран от АП. На Грейнър ще бъдат предявени 7 обвинения, включително заговор за малтретиране на задържани, злоупотреба със служебни задължения, жестокост и други. Той ще бъде призован пред съда на 20 май, но дата за началото на процеса все още не е определена. На 20 май ще бъдат призовани също сержант Иван Фредерик и сержант Джавал С. Дейвис. В сряда срещу всеки от тях бяха предявени по пет обвинения. Досега 7 войници са обвиняеми по случая.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?