Над 300 мигранти загинаха в опит да стигнат до Европа

Над 300 мигранти загинаха в опит да стигнат до Европа

Близо 330 мигранти са загинали при обръщането на лодките им в Сицилийския пролив в опит да достигнат европейския бряг, съобщи в сряда прессекретарят на Международната
организация по миграцията за Италия Флавио ди Джакомо.

По думите му преди няколко дни четири лодки потеглили от Либия към Италия с по над 100 мигранти на всяка от тях или общо 420 души. Плавателните съдове подали сигнал за тревога, който бил прехванат на 9 февруари от италианската брегова охрана.

Неблагоприятните метеорологични условия обаче усложнили и забавили темповете на операцията по спасяването им. В резултат 29 мигранти починали от хипотермия, а 76 били спасени и превозени до остров Лампедуза. Останалите са в неизвестност, а шансовете за оцеляването им се оценяват като нищожни.

Пред представители на Международната имигрантска организация и Върховния комисариат към ООН за бежанците, оцелелите разказват, че са потеглили са от либийския бряг без храна и вода. Трафикантите им иззели всичко, което носели със себе си. Условията за пътуване били ужасяващи с такива плавателни съдове при морско вълнение от седем бала. Две от лодките потънали, една се издирва, а в тази на оцелелите 9 бежанци, останалите измръзнали.

Средната възраст на имигрантите е 25 години. Те са от Мали, Нигерия, Кот д’Ивоар, Сенегал. За повечето от тях Либия е била транзитно място.

Италия обвинява за трагедията неефективността на новата европейска мисия "Тритон", създадена към Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници (ФРОНТЕКС). Тя замени италианската хуманитарна операция "Маре нострум", в рамките на която за година бяха спасени 100 000 души.

Повод за откриването на мисията ФРОНТЕКС стана масовата гибел на над 500 мигранти от Африка край бреговете на Италия през октомври 2013 година.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?