Над 300 случая на насилие над деца от началото на годината

Над 300 случая на насилие над деца от началото на годината

Над 300 случая на насилие над деца са регистрирани от началото на годината досега, съобщи в петък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на кръгла маса за правата на децата и ролята на медиите.

Той обясни, че при тези случай най-често става въпрос за насилие в семейната среда, в училището и в институциите за деца без родителски грижи. Той коментира, че родителите са загубили връзката със своите деца, не споделят помежду си и това повишава рисковете, на които са подложени децата.

Цветанов съобщи, че има тенденция за нарастване на насилието в училищата, намаляване на възрастовата граница на разпространяващите и употребяващите наркотици. По думите му е особено сериозен проблемът с действащите педофилски мрежи на фона на лесния достъп на децата до Интернет.

“Децата първо биват заблуждавани, а впоследствие, когато станат жертва на педофилска мрежа, те не споделят, тъй като насилниците формират у тях чувство за вина“, каза Цветанов. Той съобщи, че в момента България участва в международна операция срещу педофилска група, разпространявала порнографски материали с бебета в Интернет.

Калин Каменов, зам.-председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), коментира, че икономическата криза е и социална и тя рефлектира върху най-слабите – децата. По думите му кризата в българското семейство и общество се задълбочава и улисани във всекидневните грижи за изхранването на семейството родителите забравят да обръщат внимание на децата.

Той съобщи, че от октомври миналата година досега Националната телефонна линия за деца 116 111 набира популярност и хората вече знаят, че могат да се обърнат към нея. За този период на телефонната линия са проведени 11 743 консултации, като над 10 000 от обажданията са били от деца, около 700 от родители и 34 от институции. Само 16 са консултациите с учители.

Най много са проведените консултации за емоционални проблеми – 9653. За семейни проблеми са направени 1053 консултации, 1081 за насилие, 65 за проблеми с наркотици, 203 за сексуално здраве, 570 за училищни проблеми, 2 401 са били обаждания, в които е търсена различна информация.

След проведена кампания за популяризиране на линията в училищата сигналите за насилие в училищата са се увеличили. За насилие в училищата децата съобщават в 61 разговора през март, в 52 разговора през април и в 40 разговора през май. Най-често става дума за комбинация между физическо насилие и психически тормоз.

Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов коментира темата с правата на децата и опита да се регламентира участието им в телевизионни предавания. Според него това ще е сложно, а и децата са по-малко телевизионни зрители и повече интернет консуматори, а интернет пространството е в много малка степен регулирано.

Той е на мнение, че, ако се тръгне по пътя на регулациите, няма да се стигне далеч, защото за спазването на всеки закон трябва да се сложи полицай, а до него друг полицай който да гледа дали първият не е корумпиран. По думите му чрез регулации се решават само най-конфликтните проблеми. Според него много по-добре от рестрикциите би било създаването на детски телевизионен канал, което може да стане при цифровизацията на БНТ.

Според Лозанов има нужда от промяна на възгледа за детето, който у нас до голяма степен бил почерпен от “едно партиархално, балканско общество“, а съвременното дете не е такова.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?