Маски, палки и конна акция "Респект“

Над 3000 души окупираха "Орлов мост“ заради Закона за горите

Протестиращите: "Мухобойко, звънни на шефа по мобифона: работата със закончето се запече“

Снимка: Десислава Петрова

За час и половина над 3000 души блокираха в четвъртък за втора поредна вечер движението на столичния бул. "Цариградско шосе“ в районна на Орлов мост с искане скандалните поправки в Закона за горите да бъдат отменени. Ако в сряда първият протест бе с адресат премиера Бойко Борисов, то този път недоволните от бъдещото изсичане на планините за построяване на спортни съоръжения отправиха исканията си към държавния глава Плевнелиев. Мотото на демонстрацията бе “Господин Президент, елате при нас. Искаме вето върху Закона за горите”.

Часове след като министър-председателят Бойко Борисов, който неведнъж е демонстрирал близост с шефа на ски-федерацията и запален лобист за изсичането на писти Цеко Минев, с чието име придоби популярност и скандалната поправка в закона, игнорира първия протест с думите: “никакви протести няма да ни попречат да строим писти”, младежите издигнаха плакат "Мухобойко, звънни на шефа по мобифона: работата със закончето се запече“

Както в сряда, така и в четвъртък скандиранията бяха основно “Витоша”, “Искаме природа, не искаме закон”, “Мафия”, “Оставка”, “Долу Цеко от Алеко” и “Всеки ден ще е така до победата”.

Над час и половина демонстрантите не отстъпваха пред полицейските части. Този път ръководството на родната полиция се беше погрижило "редът и сигурността“ в центъра на София да бъде осигурен от стотици служители на реда, жандармерия, конна полиция и спецчасти.

Въпреки демонстрациите на сила, блъскането с щитове и конска акробатика пред произволно избрани протестиращи, около 20 ч. в четвъртък природозащитниците разкъсаха полицейския кордон и блокираха движението през Орлов мост.

Навлизайки в средата на булеварда, те седнаха малко след кръстовището му с "Евлоги и Христо Георгиеви“ и подновиха възгласите. За да "разчисти“ терена, полицията използва щитове и палки, а над 10 души бяха арестувани. При всяко по-агресивно действие от страна на спецчастите обаче младежите запяваха "Родната полиция ни пази“ или викаха "Без агресия“, което до такава степен стъписа служителите на реда, че един от тях в унес си изпусна пистолета.

Час по-късно, около 21 ч., полицията се опита да разгони седящите на шосето с хитроумното "пропускане“ на градски транспорт по "Цариградско шосе". Веднага след това обаче групичка младежи потанцува на "влакче“ под бурните аплодисменти на останалите протестиращи.

Около 21.30 движението бе отворено, а демонстрантите, заканвайки се да се съберат на същото място и в петък, се отправиха към сградата на президентството. 

Споделяне
Още по темата
Още от България