Над 3000 снегорини с GPS са готови за зимата

Фирмите в областите Плевен, Хасково, Благоевград и Перник не са осигурили нужното количество материали

Снимка: БГНЕС

От 15 ноември се въвежда зимното поддържане на над 20 000 км републикански пътища, като над 3000 машини за почистване на сняг са в готовност. Режимът вече е в сила по рисковите места - високопланински пътища и проходи като Петрохан, Шипка, Предела, участъци от пътища в Смолянска област. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева четвъртък.

Фирмите разполагат с достатъчно количества сол, пясък и химикали, за да посрещнат първия сняг, който се очаква на 22 ноември, увери Терзиева. Тя се надява времето през зимата да е меко, за да се спестят средства от заложените 60 млн. лв. Икономисаните пари ще бъдат вложени в ремонт на пътища през пролетта, обеща регионалният министър.

Фирмите, ангажирани с поддържането на пътищата, са проверявани няколко пъти за необходимата техника и материали. Съгласно договорите фирмите са готови за зимата, когато са налични 60% от необходимите материали - инертни материали и химически вещества.

Напълно са постигнати изискванията на възложителя за подготвеност в 15 областни пътни управления. В 8 области малко не достига, за да са напълно готови. При добра организация днес и утре тези области може да покрият всички изисквания, уточни Терзиева.

Плевен, Хасково, Благоевград и Перник са областите, в които не са осигурени изискуемите по договор техника и суровини. От понеделник продължаваме с проверките, каза министърът.

За фирмите, които не са готови, се предвиждат санкции- При констатиран недостиг на материали и неподготвеност на техника компаниите сами са предложили тежестта на санкциите в офертите си, като те варират от 0.01 до 5% от стойността за един зимен сезон. Например, ако в Перник има недостиг на материали, след 15-ти ноември за всеки ден, в който не се покриват изискванията, санкциите могат да достигнат до 32 хил. лв. на ден.

При ненавременно започване на работата, довело до трайно заледяване или натрупване на сняг по пътищата над допустимото, глобите са процент от оферираната цена за поддържане на километър път за месец. При различните фирми процентите варират между 50 и 100.

На областните управители е възложено да извършат проверка, за да не се допускане техника на една и съща фирма да бъде предвидена за почистване и на републиканската, и на общинската пътна мрежа. В договорите с АПИ изрично е записано, че декларираната техника се използва само за работа по републиканската пътна мрежа, каза Терзиева.

Снегопочистващата техника е оборудвана с GPS, но успоредно с това ще се осъществява и снимков контрол, за да се проследява качеството на изпълнените дейности.

Ситуационният център на АПИ е с денонощен режим на работа. В него се събира и обобщава информацията за ситуацията в цялата страна. Приемат се и сигнали за непочистени или заледени пътища.

Всеки, на който му предстои пътуване при усложнени метеорологичните условия, може да се обади на дежурния телефон 070013020 и да получи информация за пътната обстановка за направлението, по което ще пътува.

На същия телефон може да се подават сигнали за тежки ситуации на пътя, както и на телефон 112. На интернет страницата на АПИ постоянно се обновява информацията. Сутрин и вечер се публикува обобщен бюлетин за пътната обстановка, а текущо се поместват новини за актуалната пътна обстановка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?