Над 32 000 имена на кирилица в интернет вече са защитени

Над 32 000 имена на кирилица в интернет вече са защитени

Над 32 000 защитени имена на географски, културни забележителности и държавни институции са били одобрени от Обществения съвет по информационни технологии и управление на интернет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството във вторник.
Запазени са общи понятия като "община", "област", "село", така и наименования на политически партии и на държави. Резервирани са още имена на върхове, езера, водопади, реки, планини, обекти на ЮНЕСКО.

Списъкът съдържа още музеи, паметници, пещери, природни паркове и резервати. Заявени са интернет имена на кирилица на манастири, обичаи и ритуали, сред които нестинарство и сурва. Запазени са и имената на курорти.

2986 компании и частни лица също са заявили желание да регистрират 6900 интернет имена на кирилица. От 1 юни, техните заявки ще бъдат анализирани, преди да бъдат регистрирани като интернет имена в домейна от високо ниво .бг, посочват от транспортното министерство.

Общественият съвет е обсъдил предложение на Центъра за безопасен интернет за специални изисквания към организациите, които биха искали да регистрират домейн "деца.бг". По думите на представителя на организацията Георги Апостолов, всеки трети потребител на интернет е под 18 години.

В тази връзка, Европейският алианс за онлайн безопасност на децата събира съмишленици за изпращане на послание до Международната корпорация за интернет имената (ICANN). В проекта на писмо се настоява за по-сериозни мерки за сигурност при регистриране на домейни на всички езици, които са свързани с деца.

В рамките на дискусията, председателят на Обществения съвет - заместник-министър Димитър Геновски, е възложил на членовете на съвета да изготвят становище във връзка с инициативата.

По време на заседанието на Обществения съвет е била обсъдена и уредбата на разрешаването на споровете за имена в областта .бг.

Споделяне

Още от IT