Над 33 хиляди души са се преместили да живеят на село през последната година

Над 33 хиляди души са се преместили да живеят на село през последната година

Общо 33 536 души са се преместили да живеят на село през последната година. Това сочи справка на Асоциацията на българските села, която показва позитивна тенденция през последните четири години, съобщиха от асоциацията.

54 процента от хората, които се местят да живеят на село, са в активна трудова възраст - от 18 до 45 години, а останалите са предимно нови пенсионери.

През 2014 г. от градовете са се изселили общо 24 834 души, а от села в села са мигрирали 8702 души, показват официалните данни на НСИ. Ръстът на миграцията към селата спрямо 2013 г. е близо 25 процента. От 2011 г. насам се запазва положителна тенденция за връщане на населението по селата. От общо 5072 села в България, само 184 са обезлюдени.

Същевременно се забелязва и нова вълна на силен интерес към имоти в селата. Интересът е предимно към закупуване на имоти в села в радиус до 25 км от градските центрове. Най-активен е пазарът на селски имоти в областите Бургас, Пловдив, Благоевград, Ловеч и Велико Търново. Търсят се къщи с дворове до 2 дка предимно в ценовия диапазон до 25 000 евро.

Все повече се наблюдава завръщане на български емигранти от чужбина, които искат да възстановят своите селски имоти, както и да инвестират в допълнителни такива.

Селските имоти по южното Черноморие също отчитат завишен инвестиционен интерес, предимно от руски граждани. Активността на продажбите там е както за фамилни къщи, така и за апартаменти в селата близост до морето. Средните нива за завършени имоти - ново строителство са между 280 и 450 евро/кв.м.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?