Над 330 арестувани при неделните протестни акции в Беларус

Над 330 арестувани при неделните протестни акции в Беларус

Броят на задържаните на вчерашните протестни акции в Беларус надхвърли 330, по данни на правозащитния център "Вясна", цитиран от ТАСС.

В списъка на правозащитния център, актуализиран в 21.30 часа местно време снощи, фигурират 339 души. Най-много са задържаните в столицата Минск - около 220 души, според местната полиция. Сред арестуваните са беларуски журналисти, лекар невролог, актриса, члена на Икономическата група на координационния съвет на опозицията.

Вчера в Минск и други градове се състоя протестна акция, наречена "Марш на съседите" и организирана в нов формат. Демонстрантите бяха приканени да се събират по дворовете, а после да се включват в колони на малки групи вместо обичайните големи шествия в центъра на столицата, предаде Франс прес.

Полицията разпръсна някои групи, хвърляйки гранати със сълзотворен газ. Електронното издание "Наша нива" съобщи за изстрели.

"Нека всеки да излезе на улиците на своя квартал и да види десетките, стотиците, хилядите свои другари", призова в събота във видеообръщение опозиционният лидер Светлана Тихановска, живееща в изгнание в Литва, по повод вчерашната протестна акция, наречена Марш на съседите.

Както всяка неделя, центърът на Минск бе блокиран, много метростанции бяха затворени, мобилният интернет беше ограничен. В града бяха разположени значителни полицейски сили за борба с безредици, бронирани коли и водни оръдия.

Демонстрациите в страната привлякоха хиляди участници. Беларусите протестират срещу обявеното от властите преизбиране на президента Лукашенко на 9 август с над 80 на сто от гласовете, което опозицията оспорва. Подкрепен от Москва, Лукашенко отказва да напусне поста си. В петък той заяви, че ще се оттегли от властта, когато бъде приета нова конституция.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?