Над 330 хил. бедни българи получават пакети с храна от еврофондовете

Над 330 000 българи ще получат продукти от първа необходимост по европейската програма „Благотворителност” тази година. Това е с 26 хил. души повече спрямо подпомогнатите миналата година, заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Той, председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров и изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Васил Грудев дадоха в понеделник старт на първия етап на раздаването на хранителните пакети, което ще става в 336-те пункта на БЧК до края на октомври. Предоставянето на втория транш ще тръгне в началото на декември.

"Шестнадесет хиляди тона продукти ще бъдат раздадени на нуждаещите се, като общата им стойност е 34 млн. лв.”, заяви Греков. Средствата са изцяло европейски и единствено разходите за ДДС са за сметка на националния бюджет, посочи той.

Хранителните пакети съдържат ориз, брашно, захар, олио, фасул, леща, конфитюр, мед, вафли и картофено пюре. Техните доставчици са избрани с обществени поръчки и за да няма съмнения в качеството на продуктите, каквито проблеми имаше през миналата година, то още в тръжната документация при провеждане на обществената поръчка са били заложени спецификации, базирани на БДС стандарти за гарантирано качество.

Друго специфично изискване е продуктите да бъдат със задължителен произход от ЕС и достатъчен срок на годност.

"Тази година качеството на хранителните продукти ще се осъществява под стриктния контрол на Българскатa агенция по безопасност на храните, за да се избегнат нередности”, увери министър Греков.

Споделяне

Още от България