Над 34 тона сирене и кашкавал се изпариха от хасковски склад на Държавния резерв

Базата е собственост на фирма "Българско сирене", производител на млеката Деа

Над 34 тона сирене и кашкавал се изпариха от хасковски склад на Държавния резерв

Общо 24 671 кг сирене и 10 000 кг кашкавал са изчезнали от склад на Държавния резерв в Хасково, съобщиха от областната дирекция на МВР в понеделник.

Липсите са установени след внезапна проверка, направена от териториалната дирекция на Държавния резерв в Пловдив в четвъртък.

Складът се намира на бул. "Съединение" в Хасково в сградата на фирма "Българско сирене" АД. След извършена инвентаризация държавните служители установили, че млечните продукти ги няма и по факс сигнализирали разследващите органи.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за присвояване на близо 35-те тона сирене и кашкавал, съобщи говорителят на Районна прокуратура Цвета Пазаитова.

По разпореждане на наблюдаващия прокурор Делчо Лавчев са предприети незабавни действия по извършване на оглед в складовата база на "Българско сирене", където се съхраняват заделени стоки за държавен резерв и военновременни запаси, е посочено в съобщението на полицията.

Взети са мерки да не бъде изнесено останалото за съхранение сирене в резерва.

Компанията "Българско сирене" е имала договор с държавния резерв от 2008 г. През 2011 г. договорът е изтекъл и е подписан анекс за удължаването му.

Според Хасково.инфо от началото на година дружеството не работи, но е собственик на земята и постройките. Част от тях са отдадени под наем на други две фирми, произвеждащи мляко и млечни продукти.

Според източници на изданието от бранша, резерв в областния град няма отдавна. От години тоновете сирене и кашкавал, които се съхранявали в склада, били разпродадени. При планови проверки липсващите количества се възстановявали от друга хасковска фирма, която след това е изтегляла продукцията си от склада. Проверката в четвъртък обаче е била внезапна и затова била установена липсата на близо 35 тона млечни продукти, твърди Хасково.инфо.

Компанията "Българско сирене" е основана през 1995 г. Предприятието е с капацитет да преработва 120 тона сурово мляко дневно. Компанията има лиценз за износ в страните от ЕС, притежава и сертификат за качество на продукцията. "Българско сирене" произвежда прясно и кисело мляко с марката "Деа", айрян, бяло саламурено сирене, кашкавал, цедено мляко, масло, извара и др., според информация на компанията.

Споделяне

Още от България