Над 35 000 българи може да са засегнати от скандала Фейсбук- "Кембридж Аналитика"

Над 35 000 българи може да са засегнати от скандала Фейсбук- "Кембридж Аналитика"
Лични данни на над 35 хиляди български потребители във "Фейсбук“ вероятно са били събрани неправомерно от компанията "Кеймбридж Аналитика“. Това отговориха от "Фейсбук“ на запитване от БНТ. 
 
По данни на социалната мрежа 18 българи са свалили приложение под формата на анкета, даващо достъп до лична информация. Броят на засегнатите обаче е в пъти по-голям - 35 718, тъй като приложението е получило достъп до профилите и на техните приятели.
 
Освен списъка с контакти, информацията за потребителите е включвала детайли като електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа. 
 
Не всички потребители са еднакво засегнати, тъй като разрешенията за приложението са били променяни във времето.
 
"Използвахме възможно най-разширена методология. Това е най-добрата ни прогноза за броя на хората, които директно са инсталирали приложението, и броя на приятелите им, чиито данни може да са били събрани", обясниха от социалната мрежа.
 
"Фейсбук“ вече започна да уведомява общо поне 87 милиона потребители по света, замесени в скандала.
 
97.2% от инсталиралите приложението вероятно са били от Съединените щати. 
 
81.6% от всички засегнати - участниците в анкетата и приятелите им, са били в САЩ.
 
Миналата седмица Фейсбук  съобщи след запитване на ЕК, че над 2.7 милиона потребители в ЕС са били засегнати.
 
От 25 май в ЕС влизат в сила допълнителни правила, според които при нарушение на изискванията за съхранение на лични данни дружествата може да бъдат глобени с до четири процента от техния световен годишен оборот. При нарушение дружествата ще трябва да уведомяват потребителите до 72 часа.
 
От следващия месец дружествата, обработващи лични данни в ЕС, ще трябва да получават изричното съгласие на своите клиенти да събират тези данни и то с ясно посочена цел, включително ако данните биват предоставени другиму.
 
Споделяне

Още по темата

Още от България