Над 35 000 зрелостници се явиха на втората задължителна матура

Над 35 000 зрелостници се явиха на втората задължителна матура

Над 35 000 абитуриенти се явиха в сряда на втората задължителна матура, която е по предмет по избор, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Първоначално заявление за допускане до изпитите бяха подали повече от 37 000 ученици.

Традиционно най-много са зрелостниците, които отговаряха на въпроси по английски език - 11 711. След него се нарежда биологията, на която се явиха 8926 зрелостници, а 4431 бяха на изпит по география и икономика. На матурата по философия бяха 4326 абитуриенти. На матура по математика се явиха 2496 зрелостници, а по история и цивилизация - 911. Изпит по физика положиха 194, а по химия - 184 ученици.

Изпитът беше в 4453 зали на 722 училища в страната, при спазването на противоепидемичните мерки, с осигурено видеонаблюдение и с присъствието на над 22 000 квестори.

Анулирани бяха само 2 писмени работи.

Изпитните материали и отговорите на въпросите могат да бъдат проверени на сайта на образователното министерство.

Както и на първата задължителна матура – по български език и литература, учениците се допускаха в училищата с маски. На входа се измерваше температурата им, а учениците с грипоподобни симптоми трябваше да бъдат отделени и да се прецени дали могат да държат изпита в самостоятелно помещение, или да се върнат вкъщи или да бъдат откарани в болница.

В стаите, в които се провеждаха изпитите, абитуриентите бяха на разстояние от поне 1.5 метра.

По време на изпита учениците може да махат маските си, ако пожелаят.

Заради дистанционното обучение, наложено като част от мерките срещу разпространението на коронавируса, отпаднаха някои от темите по предмети. От конспекта по история беше изключена темата за историческото развитие на България след Първата световна война. На матурата по география няма въпроси за Североизточния регион, за Северния централен регион и за Северозападния регион. Материалът по физика и астрономия също беше съкратен, като темите, които отпаднаха, са "Елементарни частици", "Еволюция на звездите" и "Поглед към Вселената". 

Резултатите от тази и от другите матури трябва да са ясни до 15 юни.

Изпитите приключват в четвъртък с последните матури по избор. От 8 часа са препитванията по биология и по философия, а от 14 часа - по английски език и по история. 

Споделяне

Още по темата

Още от България