Над 35 хиляди американски войници ще охраняват изборите в Багдад

Над 35 000 американски войници ще бъдат разположени по улиците на Багдад на 30 януари, когато в Ирак ще се проведат първите демократични избори, съобщи в сряда ген. Питър Чиарели от американската армия, цитиран от Си Ен Ен.

В страната продължават бунтовническите нападения.

Американските войски заедно с иракските сили за сигурност ще охраняват близо 7 милионното население на Багдад в изборния ден.

"Иракчаните ще се грижат за сигурността, за работата на избирателите секции, ще броят бюлетини, ще обявят резултати. Многонационалните сили не участват в процеса на изборите. С допълнителните подразделения в Багдад ние ще сме готови да съдействаме за гарантиране на сигурността, каквото е решението на иракското правителство", каза Чиарели.

Той се обърна и с послание към бунтовниците, които биха се опитали да провалят изборите.

"Ние ще ви открием, ние ще наблюдаваме къде се движите, ние ще ви слушаме какво си говорите един на друг, ние ще се борим с вас и ще ви победим", предупреди генералът.

"Вие няма да можете да спите, да ядете, да си движите или да се събирате, без ясно да разбирате, че може да бъдете убити или заловени във всеки момент. Прекратете своите операции и така ще изберете да живеете", добави ген. Чиарели.

Той прогнозира, че до деня на изборите атаките ще се засилват.

Не мога да гарантирам, че в Багдад няма да има насилие по време на изборите, в действителност ние очакваме това, каза Чиарели.

Между 20 и 30 хиляди терористи действат в Ирак

Между 20 хиляди и 30 хиляди терористи действат на територията на Ирак. Ръководят ги дейци на бившия режим, които са се установили в Сирия, заяви шефът на иракското разузнаване генерал Мохамед Абдула аш Шахуани в интервю за в. Аш Шарк ал Аусат, предаде АП. Генералът очаква терористичните нападения в Ирак да намалеят и до една година съвсем да спрат.

Терористите, които са добре обучени и екипирани, действат главно в сунитските райони на Ирак, където разполагат с моралната подкрепа на около 200 хиляди души, добави генералът.

Той уточни, че сред терористите има членове на бившата управляваща партия Баас, ислямски екстремисти и бивши военни, които са изгубили работата си.

Нови жертви на насилие

Двайсет и двама са загиналите в сряда при взрива на кола-бомба пред полицейска академия в иракския град Хила (на 50 км южно от Багдад). Според очевидци атентаторът успял да вреже колата си в загражденията около академията, където по това време се състояла церемония по дипломирането на завършващия випуск полицаи.

При нападения над полицейски участъци в Баакуба, Багдад и Басра бяха убити 18 души. Сраженията между бунтовници и иракски гвардейци в Самара продължиха три часа.

Двама души загинаха, а 10 бяха ранени при експлозията на кола бомба в западния багдадски квартал Амирия, съобщиха полицейски източници, цитирани от Асошиейтед прес.

Колата се движела след колона от американски и иракски военни автомобили и избухнала в близост до газостанция. Убитите и ранените са цивилни иракчани.

При поредна атака в бунтовния град Баакуба въоръжени нападатели убиха полковника от иракската полиция Халифа Хасан и неговия шофьор, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на болнични източници.

Петима иракчани бяха убити при сблъсъци между бунтовници и американски войници в град Рамади, съобщи Ройтерс, позовавайки се на очевидци и медицински източници. Ранените в сраженията са двама.

По думите на очевидци стрелбата започнала, след като бунтовници взривили заложена край пътя бомба когато преминала американска военна колона. Засега няма сведения за пострадали американски войници, отбелязва Ройтерс.

За последните четири дни броят на жертвите надхвърли 90 души, но американските и иракски лидери уверяват, че изборите ще бъдат произведени по план, отбелязва АП.

Споделяне

Още от Свят