Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Над 3.5 милиарда лева са вложени във водния сектор у нас за 6 години

Напрежение във ВиК сектора заради ниски заплати

0 коментара
Над 3.5 милиарда лева са вложени във водния сектор у нас за 6 години

Инвестициите във водния сектор у нас възлизат на над 3.5 милиарда лева за периода от 2014 г. до 2019 г. Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Въпреки огромните инвестиции от по 590 млн. лв. средно на година проблемите в сектора остават - режим на водата на редица места в страната, особено през летните месеци, лошо качество на водата на някои места, липса на канализация не само в селата, но дори и в елитни столични квартали.

В отговора на министър Петя Аврамова е дадена разбивка на инвестираните средства през годините по различните програми.

ВиК операторите са направили капиталови инвестиции за над 543 млн. лв. в периода 2014-2019 г. в рамките на своите утвърдени от КЕВР програми.

Отделно в същия период от МРРБ са вложени 253 млн. лв. във ВиК проекти. От тях 155 млн. лв. са от държавния бюджет и 98 млн. лв. - от държавни инвестиционни заеми.

Със средства от оперативна програма "Околна среда" 2007-2013 са реализирани проекти на стойност близо 2 млрд. лв. до края на 2015 г.

С финансов ресурс от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 е изградена инфраструктура на стойност 564 млн. лв. до края на 2015 г.

С финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда са изпълнени ВиК проекти на обща стойност над 191 млн. лв.

Със средства от оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. в сектор "Води" се очаква да бъдат изпълнени  проекти на стойност 2.23 млрд. лв. до 2024 г.

Създаденият "Български ВиК холдинг", в който държавата наля 1 млрд. лева, е алтернативен източник за инвестиции в публична ВиК инфраструктура.

Към момента повечето от мерките в Стратегията за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията за периода 2014 - 2023 г. и Плана за действие към нея са изпълнени, заявява министър Аврамова.

По отношение на  препоръката за консолидация в отрасъла се отбелязва, че броят на административните области с консолидирани ВиК оператори се увеличава от 16 на 22. Все още в 6 административни области - Ловеч, Монтана, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград и Разград, ВиК услугите се предоставят от повече от един оператор.

"Това е важен процес, тъй като консолидираните територии имат достъп до европейско финансиране за ВиК инфраструктура. Консолидацията на ниво административна област е от съществено значение не само за изграждане и ефективна експлоатация на системите, а и за обезпечаването на дружествата с квалифицирани кадри", посочва Аврамова.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не е постъпвала официална информация от ВиК операторите с държавно участие за евентуални съкращения на персонала, съобщава Петя Аврамова в писмен отговор на друг депутатски въпрос.

МРРБ е изпратило писмо до ВиК операторите с препоръка да се въздържат от съкращаване на работещи в предприятията и да се стремят към увеличаване на доходите им.

По-късно от МРРБ съобщиха, че на среща в четвъртък с ръководството на Национален браншов синдикат "Водоснабдител" - КНСБ и "Български ВиК холдинг" е подписано споразумение за увеличаване на работните заплати на работещите във ВиК сектора. Това ще стане чрез бизнес плановете на дружествата от отрасъл ВиК за следващия регулаторен период. Те ще бъдат разработени със заложен темп на нарастване на работните заплати с 15% всяка година.

Подписването на споразумението е породено от задълбочаване на проблемите във ВиК отрасъла поради липса на достатъчно финансови средства във ВиК дружествата за покриване на техни инвестиционни и оперативни разходи, включително и за работни заплати.

Повишаването на възнагражденията на служителите във ВиК дружествата е крайно належащо, тъй като те са близки до минималните за страната, казва Петя Аврамова.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.