Над 35 жалби са подадени срещу Кошлуков в СЕМ

Администрацията на регулатора констатира нарушаване на "добрите нрави"

Над 35 жалби са подадени срещу Кошлуков в СЕМ

Над 35 жалби срещу водещия на предаването "Още от деня" и програмен директор на БНТ1 Емил Кошлуков са постъпили в Съвета за електронни медии (СЕМ) от петък до вторник. Това става ясно по време на заседанието на регулатора, който разгледа доклад от мониторинга на петъчното предаване, в което Кошлуков два пъти показа среден пръст в ефир.

В понеделник водещият се извини за постъпката си, без по нищо да проличи, че съжалява за жестовете си. Той се оправда, че е реагирал емоционално в защита на колегите си от БНТ, които били обект на нападки от протестиращи. Директорът на БНТ 1 допусна, че ще продължи да реагира първосигнално при подобни поводи, но и изрази надежда, че някой ден ще му дойде акълът. Това обяснение бе съпътствано с обилни обяснения.

Повод за неприличния жест, направен от Кошлуков в предаването му "Още от деня" миналата седмица, стана протест пред БНТ, на който се размахваха и рисунки със среден пръст. Недоволството пред обществената телевизия бе провокирано от начина, по който тя отразява темите за разширяването на зоната за строителство в Национален парк "Пирин" и тенденциозното, според протестиращите, отношение на водещия. Кошлуков потърси сметка за поведението на протестиращите от поканения в студиото Борислав Сандов от "Зелените" и на два път размаха среден пръст, онагледявайки въпроса си "А този знак ще го има ли пак на протестите".

Във вторник пред СЕМ администрацията на регулатора представи становище, че поведението на Кошлуков е недопустимо както за журналист, така и за програмен директор. Жестовете му пък са нарушили "добрите нрави". В доклада се казва още, че разговорът в петъчното предаване между Кошлуков и Сандов бил "агресивен", "остър" и на моменти прехвърлял "добрия тон".

Предстои обаче регулаторът да вземе решение дали ще наложи санкция на БНТ за нарушаване на добрите нрави,. Според закона тя е от 3 хил. до 15 хил. лв. Дали ще има глобя се очаква да стане ясно до следващата седмица.

Според члена на регулатора Иво Атанасов маниерът на водене на предаването от страна на Кошлуков е притеснителен. Колегата му Мария Стоянова пък смята, че разговорът със Сандов е воден като разпит. Тя смята още, че проблемът "не е само в средния пръст", а и в това, че самоцелната критичност на медиите към институциите може да се превърне в цинизъм и да отблъсне зрителите.

"Притеснявам се дали именно това не се се случва тук", каза Стоянова, като имаше предвид начина, по който Кошлуков води "Още от деня".

Същото мнение сподели и председателят на регулатора София Владимирова. Според Бетина Жотева, също член на СЕМ, е важно да се отговори на въпроса дали водещите имат право на собствено мнение, или ролята им е да дават думата на гостите си.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?